Tijdens de Open Bedrijvendag op zondag 4 oktober viert het JRC-IRMM in Geel zijn 55e verjaardag samen met het grote publiek. Eigenlijk weten niet erg veel mensen wat het JRC-IRMM Instituut voor Referentiematerialen en -metingen precies doet voor Europa, voor de méér dan 450 miljoen consumenten.  Om dat te ontdekken, is de Openbedrijvendag hét ideale moment. Ideaal voor studenten die wetenschap in hun hart dragen, nieuwsgierige kinderen,  de hele familie, grootouders inbegrepen.

Elke Anklam directeur JRC-IRMM : 'Ons onderzoek beïnvloedt het leven van iedereen. Het gaat hier om een uniek wetenschappelijk instituut. Denk vb. maar aan de aankoop van voeding in de supermarkt of bloedanalyses in het ziekenhuis.

Elke dag gebruiken we lengtematen, gewichten en andere grootheden. Nauwkeurige en betrouwbare metingen zijn dus ontzettend belangrijk. Het gaat trouwens om o.a. nano-detectie in voeding. (Nvdr. 1 nanometer = één miljardste van een meter).

Ontdek tijdens de Openbedrijvendag de wetenschap achter de luchthavenveiligheid of ervaar het belang van chemie in de keuken, een proef in onze wijndatabank.

Voel, kijk, proef, ruik en beleef hoe wetenschappelijk onderzoek uw leven elke dag een stuk bepaalt, of het nu gaat over vis, maïs, chocolade, wijn, honing, zoetekauw, fruitsap, cryogeen koken en veel meer.  Een heel aparte beleving blijft ook onze Van de Graaff en de Gelina deeltjesversneller.'

55 jaar JRC-IRMM

Elke Anklam : 'Vier met ons mee 55 jaar JRC-IRMM.  Het Joint Research Centre (JRC), het wetenschappelijk onderzoekscentrum van de Europese Commissie, is toonaangevend op het vlak van wetenschappelijke metingen. Zijn belangrijkste taak, en dit onafhankelijk van privé-doeleinden of nationale belangen, bestaat uit het promoten van een gemeenschappelijk en betrouwbaar Europees meetsysteem.

Het JRC-IRMM ontwikkelt geavanceerde meetstandaarden en verschaft wetenschappelijk advies over metingen en standaarden aan het EU-beleid. Nauwkeurige en betrouwbare meetresultaten verhogen de levenskwaliteit van EU-burgers en ondersteunen het concurrentievermogen van EU-bedrijven,' besluit directeur Elke Anklam.

Wist je dat:

Het IRMM werd opgericht in 1960 na ondertekening van het EURATOM-Verdrag in 1957. Feiten en cijfers: bij de oprichting heette het CBNM (Centraal Bureau voor Nucleaire Metingen) - in 1993 kreeg het zijn huidige benaming IRMM - oorspronkelijk verrichtte het metingen in het kader van nucleair onderzoek en veiligheid verrichtte - nu zorgt het eveneens voor accurate en betrouwbare metingen in andere onderzoeksgebieden, zoals bijvoorbeeld gezondheids- en milieuzorg en luchtvaart- en voedselveiligheid - het, samen met zes andere wetenschappelijke instituten, tot het Joint Research Centre (JRC), het wetenschappelijk onderzoekscentrum van de Europese Commissie, behoort.

Wat je zal ontdekken op 4/10:

Het belang van een gemeenschappelijk en betrouwbaar Europees meetsysteem en van nauwkeurige en betrouwbare meetresultaten in ons dagelijkse leven.

Wat je zelf mag uitproberen:

Bezoekers kunnen langs het hele traject zelf dingen uitproberen: selfies van henzelf als wetenschapper maken - fraude in de voedingssector blootleggen door te proeven in onze wijnbar - brandjes blusjes en brandweermateriaal uitproberen met de IRMM-brandweerlui - deelnemen aan de raad-de-juiste-afmetingen quiz.

Leuk voor kinderen:

Kinderanimatie (springkasteel,...) en workshops.

Registreer u VOORAF om binnen te kunnen:

Voor het bezoek moet u een aantal gegevens zoals geboortedatum, nationaliteit, identiteitskaart- of paspoortnummer, uitgiftedatum en locatie  invullen. U houdt die gegevens dus best bij de hand.

Belangrijk : je moet je vóór 2 oktober registreren, en op de dag zelf je identiteitskaart of paspoort voorleggen. Klik hier om je te registeren.

Alleen de bezoekers, die vóór 2 oktober gereserveerd hebben, krijgen toegang tot de site op 4 oktober.

Jongeren onder de 18 jaar moeten worden begeleid door een ouder. Als een kind of jongere geen geldige identiteitskaart of paspoort heeft, moet hij/zij worden geregistreerd op de identiteitskaart of het paspoort van één van de ouders.

Toegang wordt verleend op basis van het principe 'wie eerst komt, eerst maalt'.

Wanneer ? Zondag 04/10 vanaf 10u 
Waar ? Instituut voor Referentiematerialen en -metingen (IRMM),
Retieseweg 111, 2440 Geel
Prijs 0.0 € - wel VOORAF je registeren.
Contact Instituut voor Referentiematerialen en -metingen (IRMM)
Retieseweg 111 Europawijk, 2440 Geel.

Beelden Guy Verellen / NNieuws.