Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Open Monumentendag : Atoomwijk modernistisch erfgoed duurzaam gerenoveerd

De modernistische Atoomwijk Mol wordt momenteel volop gerenoveerd. Tijdens Open Monumentendag, zondag 11 september, mag je uitzonderlijk de werf betreden. Architecten, erfgoedexperts en beheerders van de wijk, SCK CEN en VITO, vertellen je over de geschiedenis, architectuur en de toekomst van deze iconische plek.

Toen SCK CEN zich 70 jaar geleden in Mol vestigde, kreeg de gemeente niet enkel een internationale onderzoeksinstelling met topwetenschappers op haar grondgebied maar ook een nieuwe, opvallende wijk: de Atoomwijk.

De wijk werd gebouwd in de jaren 1950 en was noodzakelijk om de vele werknemers en studenten verbonden aan het nieuwe Studiecentrum voor Kernenergie te huisvesten. De jonge architect Jacques Wybauw kreeg de opdracht om de wijk te ontwerpen. Hij deed dit samen met zijn leeftijdsgenoten Noterman en Coulon.

Wybauw was een grote aanhanger van het modernisme, een stroming gekenmerkt door strakke lijnen en gebruik van nieuwe materialen. De wijk viel na de bouw  al meteen op binnen de Belgische architectuur. Ze won in 1957 de Prijs van de Ven, toen dé wedstrijd voor moderne architectuur. Ook vandaag wordt de Atoomwijk nog gewaardeerd, zowel door architecten als erfgoedexperts.

Binnenkijken in de geschiedenis en toekomst van Atoomwijk

Dat de Atoomwijk deelneemt aan Open Monumentendag is enerzijds logisch gezien de hoge erfgoedwaarden, maar tegelijkertijd ook bijzonder. De wijk is immers een werf en wordt momenteel volop gerenoveerd en opgewaardeerd door Cordeel Group, naar een ontwerp van czaar architecten, Ontwerpatelier Peter Jannes en landschapsarchitect Denis Dujardin. Zij kregen de opdracht van SCK CEN en VITO om de wijk in de geest van het modernisme maar met nieuwe, duurzame technieken future-proof  te maken.

Uitzonderlijk kun je tijdens Open Monumentendag binnenkijken in enkele gebouwen, onder begeleiding van de architecten.

Ontdek de Atoomwijk

De Atoomwijk verkennen, kan tijdens Open Monumentendag op verschillende manieren. Er is een gratis infoboekje en wandelroute die je kunt ophalen aan het onthaalplein, nabij Nuclea Sportclub. Onderweg kun je bij gebouwen stoppen waar de architecten van de lopende renovatie toelichting geven. Wie interesse heeft om in modernistisch erfgoed te wonen, kan terecht op de infostanden van Domestic Makelaars en Immo VL. De historische rondleidingen met gids zijn ondertussen volzet.

Open Monumentendag in de Atoomwijk is een samenwerking tussen SCK CEN, VITO, Erfgoeddienst Stuifzand, gemeente Mol, Molse Kamer voor Heemkunde, Cordeel, czaar architecten, OntwerpAtelier Peter Jannes, Domestic Makelaars, Immo Vl, met steun van de Vlaamse Overheid en ingebed in het traject ‘Modernisme in de Kempen’.

PRAKTISCH

Boeretang 202, Mol , België

Deel dit artikel