U bent hier

Open Monumentendag digitaal of op eigen houtje

Kempen regio
09.09.2020 - 16.44u
Door: Lex Verellen

Zondag 13 september is het weer Open Monumentendag, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Vele historische plekken geven dan uitzonderlijk hun geheimen en geschiedenis prijs.

Dat is dit jaar niet anders, zij het wel op aangepaste wijze. In Dessel kan je vanaf zondag de nieuwe bunkerwandeling voor kinderen bewandelen of vanachter je laptop een virtuele expo bezichtigen, over het modernistische erfgoed in de gemeente.

Op pad met Sergeant Gilbert

Dessel herbergt enkele goed bewaarde bezienswaardigheden uit de Tweede Wereldoorlog. Langs het kanaal Dessel-Schoten staan er zo nog bunkers, als stille getuigen van de dreigende invasie van weleer.

Minder bekend is dat er nog overblijfselen van loopgraven en schuttersputjes aanwezig zijn. "Die werden destijds achter de bunkers uitgegraven en dienden als communicatieschachten en simpele schuil- en slaapplaatsen", vertelt gids en oorlogsdeskundige Dries Majewski ons.

De gemeente zet al langer in op begeleide wandelingen langsheen de bunkers, maar biedt nu een educatief aanbod aan voor een jonger publiek. Jo Kuypers van de dienst toerisme: "om ons oorlogsverleden levendig te houden werken we nauw samen met de Molse Gidsenkring.

Die gegidste tochten wekten de laatste jaren veel interesse op bij scholen. Daarom hebben we, samen met erfgoedorganisaties en leerkrachten uit de streek, een aanbod uitgewerkt voor kinderen tussen 10 en 13 jaar oud. Zij kunnen zelfstandig de wandeling maken in gezins- of schoolverband."

Hiervoor werd ook aan erfgoedzorg gedaan op het terrein. Met de hulp van experten werd een van de originele loopgraven gereconstrueerd, "zoals het er in 1940 zou hebben uitgezien", aldus Dries Majewski.

Naast de bewegwijzerde rondgang stelt de gemeente een gratis doe-boekje ter beschikking, waarin het personage Sergeant Gilbert je mee op pad neemt.

'Op pad met Sergeant Gilbert', een wandeling van 2,6 km langs bunkers en loopgraven, kan je vanaf Open Monumentendag op eigen houtje maken. Startpunt is het bezoekerscentrum van de Sas4-Toren, waar je tijdens de openingsuren de educatieve brochure kan bekomen en historische voorwerpen kan bezichtigen.

Contact:

Dienst toerisme (toerisme@dessel.be , 014 38 99 32)

Openingsuren bezoekerscentrum Sas4-Toren

Foto 'bunkerwandeling1'(Kinderen voeren allerlei opdrachten uit tijdens de tocht.)

Foto 'bunkerwandeling 2' (Gids Dries Majweski (vooraan), met leden van Balen Bevrijd, Battle for the Locks en VVG Mol, in de gereconstrueerde loopgraaf. Deze verenigingen zetten zich in voor het Kempense oorlogsverleden.)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto