Op zondag 12 september loopt Open Monumentendag.  De schijnwerpers gericht op onroerend erfgoed. Op die dag zetten erfgoedlocaties hun deuren wagenwijd open voor een gratis bezoek. Ook in de regio van IOED Land van Nete & Aa.

Wat is er zoal te beleven?

Herentals en haar koekjesfabriek

In 2020 bestond de fabriek van De Beukelaer 150 jaar. De koekjesfabriek werd in 1870 opgericht in Antwerpen en verhuisde in 1961 naar Herentals. In een boeiende tentoonstelling reis je terug in de tijd, naar de beginjaren in Antwerpen centrum en de start in Herentals. Je krijgt een blik achter de schermen en leert er meer over het verhaal achter de koekjes. Voor kinderen is er een leuke speurtocht voorzien.  Locatie : Bovenrij 30 - Herentals 'Moktamee'

650 jaar Heerlijkheid Noorderwijk

Op 20 juni 2020 was het 650 jaar geleden dat Mechteld van Gelre, gravin van Cleve en Vrouwe van het land van Mechelen, de heerlijkheid met goederen en renten gelegen binnen Noorderwijk schonk aan Jan Van Liere en zijn nakomelingen.

Deze heerlijkheid is in die 650 jaar nooit verkocht, ze is steeds door vererving doorgegeven. Vandaag is de familie de Ghellinck eigenaar.
Heemkring Nortrevic organiseert samen met de familie de Ghellinck, de stad Herentals en Kempens Karakter op zaterdag 11 en zondag 12 september een tentoonstelling in de Sint-Bavokerk van Noorderwijk. Er zullen een aantal zeldzame documenten en objecten te zien zijn uit de collectie van de familie de Ghellinck.

Heemkring Nortrevic geeft speciaal voor deze tentoonstelling een brochure met catalogus uit. Deze is ter plaatse te koop en kost €5 per exemplaar.

Nog in Herentals speurt Art Center Hugo Voeten naar verhalen en getuigenissen over het verleden van de site aan Vennen 22. Open Monumentendag is het begin van een boeiende speurtocht naar de geschiedenis van deze oude graanfabriek...

Verder kan je in het centrum van Herentals ook het Begijnhofmuseum, de mooie Begijnhofkerk en de indrukwekkende Sint-Waldetrudiskerk bezoeken.

Verleden, heden en toekomst van de kasteelhoeve Grobbendonk
IOED Land van Nete en Aa en de gemeente Grobbendonk doen de boeiende geschiedenis van de kasteelhoeve en haar bewoners uit de doeken. Van de grondleggers van Grobbendonk (de ridderlijke familie Grobbendonk waarvan de sporen teruggaan tot ca. 1200) tot aan de laatste privé eigenaar, graaf Ghislain d'Ursel.

Daarnaast neemt Monumentenwacht je mee op ontdekkingstocht door het gebouw zoals het er vandaag staat. Je leert kijken zoals je dat nog nooit eerder deed en ontdekt de verhalen die bijvoorbeeld de gevels, de dakstructuren en het interieur vertellen.

Adviesbureau Erfgoed & Visie laat dan weer zijn licht schijnen over de toekomst van de hoeve. Zij maken momenteel een beheersplan voor de gehele site op, zodat we nog generaties lang van deze prachtige plek kunnen genieten.

Je kan ook een leuke wandeling meepikken in Bouwel en gaan 'Bouwelen aan de toekomst' in de Bouwelhoeve.

Of ben je fan van molens? Bezoek de Slagmolen en 'In Stormen Sterk' in Lille. Zeker de moeite.

Kijk voor alle praktische gegevens zeker www.openmonumentendag.be na. Voor sommige activiteiten moet je reserveren.

IOED Land van Nete en Aa: Deze Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst draagt zorg voor het onroerend erfgoed van de gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lille, Olen en Vorselaar.

De IOED wil archeologie, bouwkundig en landschappelijk erfgoed beter in beeld brengen. Hiervoor werkt de dienst nauw samen met het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.  Foto Alex Leys/NNieuws.

Volledig programma: www.openmonumentendag.be