Open Monumentendag is het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Tijdens Open Monumentendag staat het onroerende erfgoed in de kijker. Dit jaar staan muziek, woord en beeld centraal.

Herentals neemt voor de vierentwintigste keer deel aan de Open Monumentendag. Het thema zorgt voor een brede waaier aan mogelijkheden. Daaruit is een gevarieerd programma gepuurd, met niet minder dan vier openstellingen.

De Sint-Waldetrudiskerk zal open zijn voor het publiek van 12 tot 18 uur. Ieder uur zal er een gidsbeurt zijn. De gidsen kunnen boeiende verhalen vertellen over het orgel en de preekstoel. De laatste gidsbeurt start om 17 uur.

De kapel van het Oud Gasthuis (Nederrij 133) en de Sint-Catharinakerk in het begijnhof zijn ook open van 12 tot 18 uur. Er zal doorlopend een gids zijn.

Van 10 tot 18 uur kunt u de belforttoren aan de Lakenhal bezoeken. Het bezoek is gratis. Tussen 10 en 12 uur zal stadsbeiaardier Koen Van Assche op de toren aanwezig zijn en uitleg geven aan de beiaard. Een bezoek duurt ongeveer een kwartier. Omwille van het comfort van de bezoekers en omwille van de veiligheid mogen er maar groepjes van vijf personen tegelijk de toren in. Daarom is inschrijven verplicht. Dat kan telefonisch op 014 21 90 88 of per mail via toerisme@herentals.be.

Vermeld in uw mail duidelijk uw naam en telefoonnummer, met hoeveel personen u wilt komen en een uur van voorkeur. De medewerkers van de dienst toerisme bevestigen uw inschrijving dan zo snel mogelijk.
Om 13 uur start een begeleide wandeling aan de kapel van het Oude Gasthuis. Onder begeleiding van de heer Bart Wuilmus, orgelleraar aan de muziekacademie van Herentals, bezoekt u de kapel, de Sint-Waldetrudiskerk en de Sint-Catharinakerk. Bart Wuilmus en zijn leerlingen zorgen onderweg voor betoverend orgelspel.

Er zijn dit jaar twee tentoonstellingen. In de feestzaal van het college (Collegestraat 46) gaat een tentoonstelling door die u aan de hand van een zestal thema’s vertelt over de rol die muziek, woord en beeld hebben gespeeld in het dagelijkse leven van de Herentalsenaren. U zult er van verbaasd staan hoeveel verleden er in het heden is.

In de Sint-Bavokerk in Noorderwijk gaat vanaf 12 uur een tentoonstelling door over het leven en werk van koster-componist Armand Toremans (Morkhoven 1895-Herentals 1992).

Armand Toremans was in de Kempen onder andere bekend voor de meer dan 400 liederen die hij componeerde. Denken we maar aan het lied Onze Lieve Vrouw op 't Zand. Hij schreef ook meerstemmige missen, waarvan er enkele in de Sint-Waldetrudiskerk te Herentals werden uitgevoerd. Hij was ook dirigent van vele fanfares.

Deze tentoonstelling is mee mogelijk gemaakt door de heemkundige kring Notrevic en de erven Toremans.