U bent hier

Open Monumentendag : 'Ons Dagelijks Brood in Nijlen'

Nijlen regio
18.08.2015 - 10.05u
Door: Peter Caers

Een keer per jaar zetten in heel Vlaanderen monumenten hun deuren en poorten open voor iedereen. Dit jaar is dat op zondag 13 september en het thema is 'ons dagelijks brood'. In Nijlen kan je in eigen gemeente drie bijzondere bakhuizen bekijken die op privéterrein gelegen zijn en die je daarna nooit meer kan bezoeken! Een unieke kans dus om eenmalig enkele verborgen pareltjes te ontdekken midden in een groene omgeving. Het bezoek aan de bakhuizen is gratis.

De Bogaertsheide is vooral bekend voor zijn natuurschoon, vergezichten naar Kessel-Dorp en zijn onlangs gerestaureerde kasseiweg. Het is daarmee een geliefde plek voor wandelaars en fietsers. Maar wat weinigen weten, is dat er aan deze landelijke weg drie bijzondere bakhuizen gelegen zijn. Een daarvan is zelfs het grootste van Vlaanderen. Het is één van de drie bakhuizen die je op 13 september kan bezoeken.

Bakhuis aan Hoeve Ten Dijke - Bogaertsheide 8

Het grootste -beschermde- bakhuis van Vlaanderen staat hier. De gidsen leggen uit hoe vroeger brood gebakken werd en vertellen alles over de geschiedenis van de hoeve 'Ten Dijke' en het landschappelijk waardevol gebied van de Bogaertsheide.

Bakhuis bij de Grote Gasthuishoeve - Bogaertsheide 12

Gidsen nemen bezoekers in groepjes van 15 personen mee over het domein van de Grote Gasthuishoeve, met het kleine herbestemde bakhuis. Onderweg kan je ook de eigenlijke hoeve, de schuur en de visvijvers aanschouwen.

Bakhuis aan de Kleine Gasthuishoeve - Bogaertsheide 7

Hier zie je de hele dag door de bakkers in actie. In de gerestaureerde oven worden de broden op authentieke wijze gebakken. Kijken mag...en proeven ook!

Kinderactiviteit taartjes bakken

Twee keer (om 11 uur en om 15 uur) kunnen 15 kinderen taartjes bakken op overgrootmoeders wijze. De activiteit is gratis, maar inschrijven bij de cultuurdienst is verplicht via 03 410 03 70 of cultuur@nijlen.be

Hoe er naartoe? Praktisch:

In de Bogaertsheide is er geen parkeergelegenheid. Het is sterk aan te raden met de fiets te komen, aan elke locatie is een fietsenstalling. Wie niet met de fiets kan komen, laat zijn auto achter op de parking aan de Berlaarsesteenweg of op de Nieuwe Bevelesteenweg (langs één zijde parkeren). Van op die locaties rijdt er de hele dag een shuttlebus.

Meer informatie en een gratis brochure krijg je bij de cultuurdienst in het gemeentehuis, Kerkstraat 4.

Tel: 03 410 03 70 ; E: cultuur@nijlen.be

www.openmonumenten.be - www.nijlen.be

 

 

imageMeer nieuws

Freelance copywriter Bert Moons : 'DeSchrijfwerkerij straf verhaal, ik zou volgens artsen niet meer kunnen schrijven,

Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Vlaanderen 06.12.2021 - 18.58u reading time7min

Bevelaar en freelance copywriter Bert Moons (49) heeft een nieuw schrijfbureau opgericht.

Met DeSchrijfwerkerij.be wil hij een bureau op de markt brengen met de flexibiliteit van een freelance copywriter. De oprichting van een nieuw schrijfbureau is op zich geen groot nieuws, maar wel wanneer je weet dat gespecialiseerde artsen Bert enkele jaren geleden vertelden dat hij nooit nog zou kunnen schrijven.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto