Zondag 9 september zetten we tijdens Open Monumentendag zeer uitzonderlijk de deuren open van huis Dens in Booischot.

Huis Dens is een uitzonderlijk monument in Booischot, zelfs in België. In de dagen van de Belgische revolutie in 1830 kon je er de eerste tonen horen van de Brabançonne. Jenneval - wiens echte naam Louis Alexandre Dechet was - declameerde er de oorspronkelijke tekst van ons huidige volkslied.

Graaf Louis Frédéric de Merode, voorvader van de huidige adellijke familie uit Westerlo, was hiervan getuige. Beide mannen overleefden de Belgische revolutie niet. Jenneval overleed aan verwondingen die hij opliep bij een gevecht in Lier. De graaf de Merode overleed in Mechelen aan de verwondingen die hij opliep bij gevechten in Berchem.

In het huis Dens zijn de twee kamers op de benedenverdieping nog vrijwel intact. Je kan deze prachtige kamers uit 1754 nu uitzonderlijk komen bewonderen.

Een gids licht de bijzondere geschiedenis van het huis en zijn gasten toe.

De heemkring zal ook zorgen voor een kleine tentoonstelling en sfeervolle inrichting van de kamers, zodat je een blik in het verleden kan werpen.

Het huis is alleen toegankelijk op zondag 9 september tijdens Open Monumentendag, na reservatie. Maximaal 20 personen per groep.

Gidsbeurten vinden om het halfuur plaats van 10 tot 17 uur. Bij je inschrijving kies je het uur van je gidsbeurt.

Je vindt het huis Dens in de Dorpsstraat 64 in Booischot.

Inschrijven is verplicht en kan tot en met 5 september via 015 22 49 49 of paul.van.hemeledonck@skynet.be.

Deze Open Monumentendag is een samenwerking tussen Koninklijke Heemkundige Kring Die Swane en gemeente Heist-op-den-Berg.

Met dank aan Emmaüs vzw om dit pand uitzonderlijk ter beschikking te stellen.