Op zondag 11 september is het Open Monumentendag. Meer dan 500 monumenten in Vlaanderen zetten die dag hun deuren wagenwijd open. Ook in Westerlo is er een interessant gratis programma rond het algemene thema "duurzaamheid".

Stap in de originele bus en bezoek drie kerken met gids. Loop eens binnen in het Heemmuseum voor een flashback naar het verleden of volg een rondleiding op het binnenplein van de abdij van Tongerlo.

Religieuze gebouwen passen helemaal in het thema duurzaamheid. Ze zijn gebouwd om heel lang mee te gaan. In Westerlo heeft elk dorp een kerk maar dat is lang niet zo geweest. De kerkenbouw beslaat een lange periode en toont de evolutie van de architectuur.

De Sint-Lambertuskerk van Westerlo-centrum is de oudste van de drie opengestelde kerken met nog heel wat gotische kenmerken ondanks de vele restauraties en latere toevoegingen. Ook de kerk van Heultje is een neogotische kerk. Een interessant geval want gebouwd door dezelfde architect als die van het kasteel van Jeanne de Merode.

De jongste kerk springt er helemaal uit. In 1969 kreeg Oosterwijk zijn eigen modernistische kerk. "Wat een gedrocht" zeiden toen de oudere gelovigen. Ze heeft wat trekken van het brutalisme dat in die tijd populair was. Er is voor een zaalkerk gekozen met een grote open ruimte met het altaar in het midden.
Op Open Monumentendag zijn deze drie unieke kerken te bezoeken.

De verplaatsing tussen de kerken gebeurt met de Nostalbus. Een authentieke Van Hoolbus uit 1980, gebouwd voor de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen. Zij rijdt nog altijd en past daarmee helemaal in het thema van duurzaamheid.

Het aantal buspassagiers is beperkt. Daarom reserveer je best op voorhand je gratis ticket voor programma 1 of 2 met een zitplaats op de bus. Extra bezoekers kunnen de verplaatsing tussen de kerken zelf maken, of kiezen om maar 1 kerk te bezoeken.

Programma 1 voormiddag
afspraak Toerisme Westerlo om 9.45 uur
bezoek 3 kerken en verplaatsing met de Nostalbus
gratis drankje bij Toerisme Westerlo om 12 uur
Programma 2 namiddag
afspraak aan Toerisme Westerlo om 13.30 uur
bezoek 3 kerken en verplaatsing met de Nostalbus
gratis drankje bij Toerisme Westerlo om 15.45 uur.

In het Heemuseum, in de schaduw van de kerktoren van Oevel wordt je ondergedompeld in de geschiedenis van de Kempen. Oude interieurs, landbouwwerktuigen, gereedschap van oude beroepen en folkloristische voorwerpen geven een beeld van het leven van vroegere generaties. Tussen 14 en 17 uur staat de deur wagenwijd open.

De norbertijnenabdij in Tongerlo is een klassieker in het programma van Open Monumentendag. Om 14 uur is er een rondleiding op het binnenplein. De gids vertelt over de boeiende geschiedenis van de eeuwenoude site. Daarnaast komt het hedendaagse leven van de norbertijnen aan bod.

Een blik in de Boerenkrijgschuur en abdijkerk mag natuurlijk ook niet ontbreken. Reserveer vooraf je gratis ticket.

Alle tickets vind je in de webshop op www.toerismewesterlo.be. Meer info 014 54 54 28, info@toerismewesterlo.be.