Open Vld Geel deelde blauwe reflecterende armbanden uit op de Malosewaver. Met de actie vraagt de partij aan het gemeentebestuur om eindelijk verlichting langs de weg te plaatsen. Zo kunnen fietsers veiliger gebruik kunnen maken van de donkere weg doorheen het bos.

Dagelijks gebruiken heel wat schoolgaande kinderen de verbinding langs de Malosewaver tussen Bel en het centrum van Geel. Vaak als alternatief voor de drukke en gevaarlijke Molseweg.

Echter is door een gebrek aan verlichting de weg door het bos zeer donker, waardoor fietsers minder goed zichtbaar zijn. Dit in combinatie met de onaangepaste snelheid van vele chauffeurs maakt de weg voor de fietser minder veilig. Zeker tijdens de donkere winterdagen.

Volgens Open Vld is er daarom dringend nood aan verlichting op de donkere weg door de Belse bossen. "Het is een vraag die al jarenlang op het verlanglijstje van de inwoners van Bel staat.

Het is absoluut minder veilig om in het donker te fietsen. Niet alleen omdat je veel minder zichtbaar bent in het verkeer, ook omdat je moeilijker kan zien wat er op de weg ligt. En door de bomen liggen er vaak bladeren en takken op de weg, wat het voor de fietser nog onveiliger maakt." Aldus Myriam Smets, voorzitter Open Vld.

Om de zichtbaarheid van de fietser te verbeteren deelt de partij vandaag alvast blauwe reflecterende armbanden uit. Maar om een echte oplossing te bieden dringt ze bij het gemeentebestuur aan om de zichtbaarheid voor de fietser te verbeteren door het plaatsen van verlichting. Dat de weg door waardevol natuurgebied loopt kan volgens de liberalen geen bezwaar vormen.

"Er zijn voldoende technologische alternatieven om de lichthinder en de impact op de natuur te beperken. Zo kan er kan voor lichtschuwe dieren, bv. vleermuizen, gewerkt worden met een andere lichtkleur of kan er gebruik gemaakt worden van bewegingssensoren die de straatverlichting doen oplichten wanneer er effectief een fiets passeert." Vertelt Berten Kempen, voorzitter Jong VLD.

"Als we meer mensen op de fiets willen krijgen moeten we onveilige situaties zoals deze echt durven aanpakken."