U bent hier

Open Vld Geel vraagt testproject video-oproep om lange opkomsttijden brandweer te compenseren

Geel
08.11.2021 - 08.51u
Door: Herman Gezelle

Op de gemeenteraad van vanavond vraagt Open Vld Geel het stadsbestuur om een testproject te onderzoeken dat moet mogelijk maken dat oproepers van het noodnummer rechtstreeks beelden naar de brandweer kunnen doorsturen vanop hun smartphone.

Volgens de partij kunnen die beelden een grote meerwaarde betekenen voor de brandweerzone Kempen die kampt met een van de langste aanrijtijden in Vlaanderen.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. En dat beseffen ook enkele brandweerzones uit Oost-Vlaanderen.

Daar is het mogelijk dat een oproeper in bepaalde omstandigheden de vraag krijgt van de brandweer om beelden te maken. Als de oproeper ermee instemt om beelden te maken krijgt hij via sms een link door waarmee de brandweer dan rechtstreekse beelden kan ontvangen vanop het smartphonetoestel.

"De brandweer uit Gent, Aalst en Dendermonde heeft het systeem de afgelopen 6 maanden getest en goed bevonden. Het blijkt een uitstekende tool om in bepaalde situaties de ernst van een melding door de (digitale) ogen van de brandweerman te laten bekijken en daarmee een betere inschatting te maken van het materieel en personeel dat ter plaatse moet komen", zegt Berten Kempen,  raadslid voor Open Vld Geel.

"Bovendien wordt de informatie zo veel sneller en correcter doorgegeven. Want vaak zijn oproepers in paniek en vergeten ze belangrijke details te melden. Wanneer de brandweer zelf de beelden te zien krijgt, wordt er heel wat cruciale tijd bespaart."

Tijd die bij een interventie soms het verschil tussen leven en dood bepaalt. En net daar kampt de brandweerzone Kempen met een probleem. De opkomsttijd, de tijd tussen de oproep en het ter plaatse komen van de brandweer, behoort tot de slechtste in Vlaanderen.

De belangrijkste reden om ook in Geel te starten met een proefproject volgens Open Vld Geel. "Onze brandweermannen en -vrouwen doen uiteraard hun uiterste best om zo snel mogelijk in actie te kunnen komen.

Maar door het uitgebreide gebied van onze brandweerzone zijn de lange aanrijtijden moeilijk te reduceren. Een melding via video-oproep kan de duurtijd van de interventie reduceren doordat direct het juiste materieel en manschappen ter plaatse komen. Met dit voorstel maken we de brandweer dus sneller en efficiënter."  Foto NNieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto