Afgelopen zaterdag voerden de Geelse liberalen een opvallende actie op de Markt. Omstreeks 14u haalden een aantal kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen en een handvol kinderen dozen vol stoepkrijt boven en begonnen naar hartenlust bloemen en bomen te tekenen op de grijze marktstenen.

Met de actie willen de liberalen hun visie duidelijk maken dat zij werk willen maken van een aangenaam, kleurrijk en duurzaam marktplein, en bij uitbreiding het hele stadscentrum. Dat er kinderen deelnamen aan de actie is dan weer een duidelijke boodschap: Open Vld Geel denkt na over de toekomst van onze stad.

"Open Vld wil dat Geel een duurzame toekomst tegemoet gaat. Daarom willen we via deze ludieke en toch wel kleurrijke actie duidelijk maken dat wij meer groen in het centrum willen. Vooral op de Markt zien wij hier nog een enorm potentieel." Zegt lijsttrekker Lieselotte Thys.

Open Vld Geel ziet bijvoorbeeld mogelijkheden om mobiel groen te plaatsen op het marktplein. Op die manier kunnen markten, optredens en evenementen zoals duivels Geel en de Eurofeesten nog altijd doorgaan op de Markt.

Rond de kerk – een ruimte die niet echt gebruikt wordt tijdens evenementen of markten - stellen de liberalen echter wel voor om vast groen te plaatsen, en eventueel extra zitbanken te verwerken in dat groen om ontmoeting tussen de Gelenaars te bevorderen.

"Wat meer kleur in onze stad, met eventueel een bankje erbij zodat mensen met elkaar kunnen babbelen op ons marktplein. Dat is gewoon een win-win situatie voor alle Gelenaars. Daarbovenop zorgt dat groen nog eens voor gezondere lucht. Hierin investeren lijkt mij en mijn partij dus een evidentie." Vult kandidate Rebecca Templer, zelfstandig verpleegkundige en mama van 4, aan.

"Meer groen brengt veel voordelen met zich mee zoals koelte en rust in de stad, het is een filter voor luchtverontreiniging, het bevordert de biodiversiteit, het brengt mensen samen en – zeker voor de markt – kan het een meerwaarde betekenen voor onze Geelse horeca." Klinkt het bij de liberalen.

Eerder deze week lanceerden de Geelse liberalen het standpunt dat ze van Geel de eerste klimaat neutrale stad van de Kempen wilden maken. Deze actie is een eerste concreet onderdeel die vorm moet geven aan deze visie. Open Vld is bereid om de nodige middelen vrij te maken om deze doelstelling te bereiken. Uiteraard is meer groen in het centrum niet voldoende, daarvoor zijn bijkomende investeringen in bv. elektrische wagens, energiezuinige stadsgebouwen en groene energie nodig.

Lieselotte Thys besluit. "Ja er hangt een prijskaartje aan vast, maar wij zijn er van overtuigd dat slimme investeringen op termijn hun vruchten zullen afwerpen. Wij zijn een partij die naar de lange termijn durft te kijken."