De vraag naar de realisatie van een sporthal ten zuiden van de N10 bestaat  geruime tijd en het gemeentebestuur heeft dan ook besloten om de mogelijkheden verder te onderzoeken.

De site Ten Schriecke lijkt een geschikte locatie en daarom wordt de site met haar mogelijkheden én beperkingen als uitgangspunt voor het onderzoek genomen.

"Er wordt een heel brede analyse over de haalbaarheid en impact van de sporthal opgemaakt", zegt Eva Van den Brande, schepen van Sport.  "Zo is alle informatie voorhanden om in een volgende fase te kunnen beslissen over de effectieve realisatie van een dergelijke sporthal."

Ten Schriecke

De site Ten Schriecke ligt in het centrum van Schriek en is momenteel eigendom van het OCMW.

De woonblok op deze site werd lange tijd verhuurd door het OCMW met specifieke aandacht voor de huisvesting van senioren. Momenteel staat de woonblok echter leeg aangezien huisvesting vanaf 2000 niet langer een kerntaak meer is van het OCMW.

"Het is uiteraard belangrijk dat we voor deze doelgroep voldoende woonmogelijkheden blijven voorzien en we werken dan ook samen met o.a. de Maatschappij voor de Huisvesting om voldoende capaciteit te creëren op andere locaties in Schriek", stelt Van den Brande.

Ruimtelijke mogelijkheden en sportieve behoeften hand in hand

Er werden voordien reeds enkele andere locaties onderzocht maar daarbij bleek de inpasbaarheid van een sporthal steeds moeilijkheden op te leveren.

Aangezien de site Ten Schriecke reeds eigendom is van het lokaal bestuur en omdat het perceel voldoende ruimte biedt voor een sporthal zal men zich op deze locatie focussen bij de studie.

"We gaan de lokale sportieve behoefte in kaart brengen en gaan hierbij bekijken wat ruimtelijk mogelijk is bij de bouw van de sporthal", stelt Van den Brande.

Om de behoeften in kaart brengen zullen er brainstormsessies georganiseerd worden voor alle geïnteresseerde Heistse clubs, scholen, inwoners, etc., en de beschikbare ruimte zal getoetst worden aan enkele gelijkaardige referentieprojecten in andere gemeentes.

"Beide trajecten zullen dan naast elkaar gelegd worden om in beeld te brengen welke sporthal gewenst en realiseerbaar is", aldus Van den Brande.

Deeltrajecten

Naast de sportieve behoeftes en ruimtelijke mogelijkheden zal men nog verschillende andere factoren onderzoeken. Zo zal men bekijken hoe het gebouw architecturaal ingepast kan worden in de omgeving en hoe men dit project op een duurzame manier kan realiseren.

Ook de mogelijkheden voor een outdoor sportaanbod worden bekeken. Dit zijn slechts enkele vragen waarop tevens een antwoord gezocht zal worden.

Tijd om aan de slag te gaan

"We hebben met het lokale bestuur een unieke locatie in handen om te investeren in onze sportinfrastructuur. We hopen met dit uitgebreid onderzoek te achterhalen welke formule het meest toekomstgericht is om volgende legislatuur over te gaan tot de effectieve realisatie", zegt schepen Van den Brande.

"Als schepen van sport kijk ik ernaar uit om eindelijk aan de slag te gaan met dit project en ik ben dan ook hoopvol dat we in afzienbare tijd een sporthal kunnen realiseren die voldoet aan de sportieve behoeften van onze inwoners", besluit Van den Brande af.