“De gemeente Kasterlee rekent haar inwoners teveel btw aan voor de aansluiting van de riolering op het rioleringsnet', agendapunt dat de Open Vld-fractie voorlegde op de gemeenteraad van 28 februari.

De gemeente voert aan private woningen rioolaansluitingen uit tijdens de heraanleg van straten o.m. om het regenwater te scheiden van het afvalwater.

Standaard bedraagt het btw-tarief voor dergelijke aansluitkosten 21%. Het btw-tarief voor aansluitkosten is naar 6% teruggebracht voor een huishoudelijke rioleringsaansluiting bij een woning van ouder dan 5 jaar. Een van de voorwaarden is dat de aansluitkosten rechtstreeks worden gefactureerd aan de eindgebruiker.

De werken moeten uitgevoerd worden door een geregistreerd aannemer. Vermits de gemeentediensten dezelfde bevoegdheden hebben gekregen als privaat aannemers is aan deze voorwaarden voldaan.

Toch kregen volgens Open Vld diverse inwoners van Groot-Kasterlee de voorbije jaren van de gemeente een factuur aan 21% btw.
Volgens Open Vld-fractieleider Jef Van Hemelen zijn tientallen Kastelse gezinnen de dupe van de foutieve btw-heffing.

De financieschepene moest op de zitting toegeven dat n.a.v. navraag bij de BTW-administratie er inderdaad teveel btw doorgerekend werd en dat dit eerstdaags zal worden rechtgezet.
Eventueel te veel betaalde btw zou dan kunnen teruggevraagd worden vanaf het jaar 2010.

Een 300-tal Kastelse gezinnen die de voorbije jaren een factuur met de (foutieve) aanslagvoet van 21% toegestuurd kregen, zullen worden aangeschreven. Mbt tot terugvordering zullen zij een document moeten indienen waarbij zij moeten aanduiden of het een privé-woning betreft, al dan niet ouder dan 5 jaar.