Op de gemeenteraad van mei pleitte Molse oppositiepartij Open Vld+ voor sneltesten in de zgn. "hygiënepakketten" die Molse verenigingen ter beschikking krijgen. De Molse meerderheid wilde daar toen niet van weten (CD&V – N-VA).

Sneltesten zouden nochtans nuttig kunnen zijn, zo bewijst de stopzetting van het kamp van de Chiromeisjes van Mol-Sluis in Heist-op-den-Berg.

"Het is jammer dat kampen moeten worden stopgezet door Corona. Onze jongeren verdienen beter na een schooljaar waarin hun sociaal leven bijna volledig op pauze stond", stelt Bas Van Olmen (Open Vld+).

Extra jammer, is dat de gemeente dit kan voorkomen door sneltesten ter beschikking te stellen voor Molse jeugd-, sport- en cultuurverenigingen die kampen organiseren.

Zo kunnen leden en leiding zich vooraf testen en veilig op kamp vertrekken. Dat beperkt toch sterk het risico op een voortijdige stopzetting van een kamp, door enkele coronabesmettingen."

Wat met het kostenplaatje?

Sneltesten aanbieden hoeft de gemeente geen euro te kosten. Vlaanderen stelde Mol vorig jaar meer dan een half miljoen euro ter beschikking, dat hiervoor kan worden gebruikt.

Daarvan is nog om en bij de €200.000,00 niet gebruikt, schat het raadslid. Overigens mag Mol wel een tandje bijsteken voor de jeugd. "Eerder dan een uitgebreid aanbod om veilig samen te studeren, kreeg de Molse jeugd in mei nog een gesloten skatepark", om maar een voorbeeld te geven.

Tijd voor actie

"Ik stel vast dat de waarnemend burgemeester verwacht dat er nog Coronaperikelen zullen opduiken tijdens jeugd- en sportkampen.

Ik denk dat die inschatting correct is en verwacht dan ook passende maatregelen voor coronaveilige kampen. Onze jeugd verdient dat, na zo'n jaar", besluit Bas Van Olmen (Open Vld+).