De correctionele rechtbank van Leuven heeft dinsdag het openbaar ministerie gewraakt in een internationale drugshandel, die opgerold werd door undercoveragenten. De behandeling werd afgevoerd omdat het parket de elf beklaagden vergat te dagvaarden. Eerder was in deze zaak de rechtbank zelf gewraakt.

Elf personen moesten terechtstaan voor grootschalige drugshandel met vertakkingen tot bij de Hells Angels in Brazilië. Vanuit café De Hoef in Schaffen bij Diest, uitgebaat door twee van de beklaagden, zette de bende een netwerk op voor de verkoop van diverse soorten drugs. Van cannabis, afkomstig van eigen teelt op plantages in Halen en Maldegem, tot cocaïne, amfetamines en xtc. Tussen januari 2012 en april 2014 brachten ze honderden kilo's aan de man.

Onder hun klanten bevonden zich de undercoveragenten Mike en Jack, die opereerden vanuit een hotelkamer in Antwerpen. Dat leidde op 4 april 2014 tot een huiszoeking in Zelem, deelgemeente van Halen, en de aanhouding van de verdachten.

De eerste behandeling voor de Leuvense rechtbank dateert al van 17 maart 2015. Het proces kende een woelige start omdat de verdediging een undercoveragent wilde laten getuigen. Dat werd op 2 juni 2015 door de rechtbank afgewezen. De undercoveragenten waren beducht voor repressailles en vreesden zelfs voor hun leven. De vijftien advocaten tekenden meteen beroep aan tegen die beslissing.

Het openbaar ministerie vroeg zes jaar cel voor Alain C. (51) uit Brugge, "een handelsreiziger in drugs", en Philippe D. (45) uit Gent. Tegen Koen G. (50) uit Diest en Harold W. (49) uit Tessenderlo werd vier jaar cel gevorderd. De andere medeplichtigen uit Limburg, Vlaams-Brabant en de Antwerpse Kempen riskeerden celstraffen van zes maanden tot drie jaar.

In het oorspronkelijke strafdossier waren veertien personen gedagvaard. Drie van hen werden op 14 november 2017 in een afgesplitste zaak door de Leuvense correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen tot vijftien maanden. Na een nieuwe discussie over een afsplitsing van het dossier haalden de advocaten op 15 mei 2018 hun slag thuis en werd de rechtbank gewraakt. Daardoor kwamen de vorderingen van het parket te vervallen.

De debatten moesten dinsdag heropend worden voor een anders samengestelde zetel van de Leuvense rechtbank. Daarvoor was een hele zittingsdag uitgetrokken. De raadsmannen stelden vast dat het openbaar ministerie geen nieuwe dagvaarding had opgesteld, zoals de procedure voorschrijft. De behandeling kon daardoor niet plaatsvinden. Als het parket het huiswerk overdoet, kan een nieuwe datum bepaald worden.

Verjaring is nog niet in zicht maar de advocaten gaan een overschrijding van de redelijke termijn pleiten. Ze gaan ook opnieuw vragen om de undercoveragenten te laten getuigen. "Dat kan desnoods anoniem, bijvoorbeeld met een videoconferentie", stellen ze. (BELGA)