Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plant een grondige herinrichting van de Nieuwe Baan (N174) in Laakdal. De twee kruispunten met de Heikantstraat en met de op- en afrit van de E313 worden vervangen door één nieuwe dubbelstrooksrotonde en er komen nieuwe fietspaden om de veiligheid en het comfort voor de actieve weggebruikers te vergroten.

Vandaag is het openbaar onderzoek in het kader van de omgevingsvergunning gestart voor een periode van 30 dagen. De werkzaamheden beginnen volgend voorjaar.

Kruispunt op/afrit E313 wordt rotonde

De aansluiting van de op- en afrit van de E313 richting Hasselt op de Nieuwe Baan zal in de toekomst via een nieuwe dubbelstrooksrotonde gebeuren, zodat de doorstroming van het verkeer vlotter en veiliger kan verlopen.

Verder voorziet AWV een breed, vrijliggend dubbelrichtingsfietspad langs de N174 van net voor de nieuwe rotonde tot aan de 'Triangel' (kruispunt N174-Steenweg op Meerhout-Hezemeer). Zo verhoogt ook de veiligheid van en het rijcomfort voor fietsers opmerkelijk.

Tot slot wil het agentschap met de aanleg van een nieuwe carpoolparking met 74 parkeerplaatsen en fietsenstalling (ten zuiden van de rotonde) carpoolen aantrekkelijker maken en het aantal auto's op de (snel)wegen doen dalen.

Openbaar onderzoek voor omgevingsvergunning

In augustus diende Wegen en Verkeer het dossier voor de omgevingsvergunning in. Binnen deze vergunningsprocedure is een openbaar onderzoek voorzien, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om de plannen in te kijken en eventuele opmerkingen of bezwaren in te dienen.

Dit openbaar onderzoek start vandaag 2 september 2020 en duurt 30 dagen. Alle info over het openbaar onderzoek is te vinden via het Omgevingsloket Vlaanderen.

Start werkzaamheden begin 2021

Ten vroegste begin 2021 kunnen de eerste werken op het terrein starten. Het terrein wordt dan bouwrijp gemaakt en de nutsmaatschappijen vernieuwen waar nodig hun kabels en leidingen. Deze voorbereidende werken brengen weinig hinder met zich mee. De hoofdwerken beginnen vanaf het voorjaar 2021 en zullen ongeveer 8 maanden duren.

Verkeer tijdens de werken

De werken worden gefaseerd uitgevoerd om de hinder voor het verkeer op de N174 en de op- en afritten van de E313 zo beperkt mogelijk te houden. Bovendien wordt bij de start van de eerste fase een tijdelijke werfweg aangelegd voor het noord-zuidverkeer op de Nieuwe Baan, die in gebruik is tijdens de aanleg van de nieuwe rotonde.

De werken zullen zeker wel merkbaar zijn voor het verkeer, maar de vertragingen en omleidingen blijven beperkt. De op- en afritten van het complex Geel-Oost (nr. 24) blijven tijdens de volledige duur van de werken bereikbaar, uitgezonderd een korte periode.

Gedurende twee weken zijn de op- en afrit van de E313 richting Hasselt afgesloten en moet verkeer omrijden via de parallelweg langs de snelweg naar complex Geel-West (nr. 23).

Meer info volgt later

Meer informatie over de fasering van de werken en de precieze verkeershinder per fase volgt later. De meest actuele info is steeds beschikbaar via www.wegenenverkeer.be/laakdal. Geïnteresseerden kunnen zich via de site ook abonneren op een digitale nieuwsbrief van AWV over de werken.

Plan : '© AWV'