De poetsploegen van de OCMW's waren een tijd een evidentie in elke gemeente. Dames die door weer en wind bij – voornamelijk oudere nen zorgbehoevende cliënten – zorg droegen voor een nette thuis. Recentelijk stelt de Vlaamse Overheid het belang van deze opdracht in vraag. Kan deze opdracht niet evengoed door dienstenchequebedrijven ingevuld worden?

In de Kempen is dit niet anders. We zien lokale besturen ermee worstelen. Recent zien we echter, dat ze terug meer als zinvol gezien worden. Het aanbieden van poetsactiviteiten is immers een laagdrempelige instap voor verdere hulpverlening. Poetsactiviteit opent de deur naar een aantal kwetsbare situaties waar andere hulpverleners (nog) niet welkom zijn.

De poetsactiviteit die we vanuit het lokaal bestuur wensen aan te bieden heeft dan ook een erg specifiek karakter. De poetsdames zijn (mee) de ogen voor (de hulpverleningspoot van) het lokaal bestuur. Ze merken veel dingen op die zo kunnen opgevolgd worden.

Poetsdames komen ook bij kwetsbare mensen terecht waar zij het warme gezicht van het lokale bestuur kunnen zijn. Belangrijk is dat de poetsactiviteit gericht wordt op kwetsbare situaties waar de poetsdame en extra rol heeft naar de cliënt toe, los van het schoonmaken van het huis.

Om het in een beeld te vatten, zou je kunnen zeggen dat voor dit soort van poetsactiviteit de cliënt thuis moet zijn, omdat het poetsen een manier is om een eerste zorgtaak met de cliënt te delen. (Bij het 'klassieke' dienstenchequebedrijf hoeft de cliënt helemaal niet thuis te zijn. De opdracht ligt hier uitsluitend op het schoonmaken van een gebouw.)

Poetsen vanuit een lokaal bestuur is meer dan het aanbieden van een poetsactiviteit. Het gaat over een laagdrempelige dienstverlening waarmee medewerkers van het OCMW een eerste toegangspoort kunnen zijn tot hulpverlening voor vooral een zeer kwetsbaar publiek.

Deze dienstverlening stelt een openbaar bestuur in staat om stapsgewijs hulpverlening te installeren, mantelzorgers te ondersteunen en samen met de maatschappelijk assistent de rechten te verkennen van een kwetsbare doelgroep.

Tot slot is het belangrijk om aan te geven dan een poetsploeg en een gezinszorgteam elkaars bereik en efficiëntie versterken. Ook met warme maaltijden, lokaal dienstencentrum, ... zijn er linken. De poetsdames zijn als vertrouwenspersoon immers ook mensen die ouderen naar een nieuwe zorgvorm kunnen leiden.

Welzijnszorg Kempen bracht op 6 februari bijna 100 poetsdames samen in het ontmoetingscentrum van Tielen. Samen dachten ze na over de rol van poetsdames met betrekking tot eenzaamheid bij hun cliënten.

Recent onderzoek toont immers aan dat poetsdames bij hun afwezigheid vooral gemist worden om 'de babbel' die wegvalt. Vanuit een lokaal bestuur is inzetten op een – goed gerichte – poetsploeg, dus zeker een meerwaarde. Wellicht meer dan een schepen voor eenzaamheid.