Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Openbare verlichting 's nachts terug aan in Berlaar, Heist-op-denBerg, Hulshout, Putte en Tremelo

De gemeenten Berlaar, Heist-op-den-Berg, Hulshout, Putte en Tremelo hebben gezamenlijk besloten om de openbare verlichting 's nachts opnieuw te activeren.

Deze beslissing betekent een einde aan de energieloze nachten, een maatregel die eind 2022 werd ingevoerd tijdens de energiecrisis om kosten te besparen en het energieverbruik te verminderen. De omschakeling naar het nieuwe brandregime vraagt nog enkele achterliggende aanpassingswerken waardoor de nieuwe regeling voor de volledige cluster van gemeenten van kracht zal gaan in de periode van 10 tot 28 maart.

De manuele aanpassingswerken aan enkele stuurpunten gaan van start op 10 maart, hierdoor kan er in een periode van 3 weken een tijdelijk verschil zijn van straat tot straat.

 

Achtergrond

Tijdens de energiecrisis waren we genoodzaakt om energiebesparende maatregelen te nemen, waaronder het doven van de straatverlichting in de late avond- en nachtelijke uren. Dit was een moeilijke, maar noodzakelijke keuze in een periode van sterk stijgende energieprijzen. Nu de energieprijzen zijn gestabiliseerd, is er ruimte om deze maatregel te herzien. Duurzaamheid: een blijvend engagement Hoewel de verlichting 's nachts opnieuw zal worden ingeschakeld, blijven de betrokken gemeenten.

 

Duurzaamheid: een blijvend engagement

Hoewel de verlichting 's nachts opnieuw zal worden ingeschakeld, blijven de betrokken gemeenten onverminderd inzetten op duurzaamheid. Dankzij onze samenwerking met Fluvius is momenteel al ongeveer de helft van onze openbare verlichting voorzien van energiezuinige ledlampen. Het is de ambitie om tegen het einde van deze legislatuur nagenoeg alle verlichting om te schakelen naar ledverlichting.

Deze nieuwe ledverlichting biedt niet alleen een aanzienlijke energiebesparing, maar is ook flexibel dimbaar en stuurbaar. Hierdoor kunnen we de verlichting nog efficiënter afstemmen op specifieke situaties. Zo maakt de inzet van slimme technologieën het mogelijk om de verlichting trapsgewijs (in meerderde standen) te dimmen of beurtelings te doven, wat een aanzienlijke vermindering van milieuimpact met zich meebrengt.

 

Veiligheid voorop

Het opnieuw inschakelen van de verlichting 's nachts draagt bij aan een verhoogd gevoel van veiligheid op straat en verbetert de zichtbaarheid op wegen en pleinen. We blijven evenwel aandacht hebben voor een goede balans tussen energiezuinigheid en veiligheid, zodat beide doelstellingen hand in hand gaan.

Samen vooruit We danken onze inwoners voor hun begrip en medewerking tijdens de periode van energieloze nachten. Met deze nieuwe aanpak combineren we duurzaamheid, energiebesparing en veiligheid voor een leefbare en toekomstgerichte gemeente. Heb je nog vragen over dit onderwerp? Aarzel dan niet om contact op te nemen met jouw gemeentebestuur.

Deel dit artikel