Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Openbare verlichting wordt gedoofd in Kasterlee

In het kader van de huidige energiecrisis is de Vlaamse netbeheerder Fluvius bereid om de openbare verlichting op bepaalde tijdstippen te doven. Ook Kasterlee is op dit aanbod ingegaan.

Maar het omschakelen van de brandregimes vergt veel meer dan een simpele druk op de knop. Arbeiders van Fluvius moeten fysiek in elke cabine technische aanpassingen doen. Dat is zeer arbeidsintensief en duurt meerdere dagen.

“Fluvius is bijna klaar met de aanpassingen in buurgemeente Turnhout en start op woensdag 21 december met de cabines in Kasterlee. Aansluitend komen dan Lichtaart en Tielen aan de beurt. Fluvius verwacht dat de ingrepen op 30 december afgerond zijn,” zegt schepen van openbare werken Guy Van de Perre.

Al vele jaren werken Kasterlee en Fluvius samen om energiebesparingen te realiseren op de openbare verlichting. De oude, gele straatverlichting wordt systematisch omgevormd naar energiezuinige LED-verlichting.

Al geruime tijd worden in Kasterlee verlichtingstoestellen geplaatst die kunnen worden gedimd. “In Kasterlee kunnen inmiddels al meer dan 700 van de bijna 1800 verlichtingstoestellen tussen 23 en 6 uur worden gedimd. Deze technologie laat steeds meer maatwerk toe,” zegt burgemeester Ward Kennes.

Vanaf eind dit jaar zal over het volledige grondgebied alle openbare verlichting vanaf 23 uur worden gedoofd (dus volledig uitgeschakeld) en zal ze vanaf 6 uur ’s ochtends opnieuw aangaan. Een voorzichtige berekening raamt de  besparing in 2023 op €140.000.

Voorlopig wordt de openbare verlichting voor onbepaalde duur gedoofd. Halfweg 2023 wordt deze beslissing geëvalueerd.

Deel dit artikel