Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren van Herenthout (VOC Neteland) is verhuisd van een veel te krappe behuizing in Boeyendaal naar een praktische, functionele en grotere locatie in de Langstraat. Op zondag 31 augustus, van 10 tot 17 uur, kun je de gloednieuwe accommodatie ontdekken tijdens de jaarlijkse opendeurdag.

Het VOC Neteland is een van de 10 opvangcentra voor vogels en wilde dieren (VOC) die door de Vlaamse Overheid zijn erkend. “Per jaar vangen we meer dan 2.000 gewonde vogels en inheemse zoogdieren op om deze na verzorging en revalidatie opnieuw in de natuur vrij te laten”, vertelt oprichtster Mieke De Wit. “Voor onze dagelijkse werking kunnen we rekenen op 2 tot 3 deeltijdse arbeidskrachten, bijgestaan door  een team van ruim 30 vrijwilligers. Ons ledenaantal kent sinds de oprichting een sterke en gestage groei. Momenteel tellen we 1.400 leden.”
“Sinds de start in 2001 waren we gehuisvest in en om mijn woning in Boeyendaal 74 in Herenthout. Omdat deze locatie veel te krap werd, werd  in 2012 in de Langstraat in Herenthout een voetbalveld met bijhorende kantine (ongeveer 1ha) aangekocht .Bijna anderhalf jaar werd gebroed op een ambitieus plan dat het voormalige voetbalveld en bijhorende kantine moest omvormen naar een nieuw en modern vogelopvangcentrum. De omvorming van voetbalkantine naar ontvangst/verzorgingsruimte, de tijdelijke inrichting van de vroegere kleedkamers naar binnenkooien zou de eerste fase worden van dit plan.”

“Vorig jaar in augustus begon een enthousiast team van 10 tot 20 vrijwilligers met de werken.  Een jaar lang werd er elke zaterdag en een hoop andere vrije dagen,  gekapt, gemetst, gevloerd, getimmerd, leidingen geplaatst en zo veel meer. Enkele weken geleden konden we de eerste fase afwerken en is het VOC Neteland verhuisd naar de nieuwe locatie aan de Langstraat 29/0001 in Herenthout.”

“Hier beschikken we niet alleen over een ruime locatie voor de verzorging van de dieren maar hebben we ook een ontvangstruimte ingericht. Hiermee willen we volop inspelen op de ontvangst van klassen en groepen om de bezoekers in contact te brengen met onze werking en vooral met de natuur.  Vermits het terrein aansluit aan het natuurgebied Maasloop (waar Natuurpunt vzw ruim 40ha in eigendom heeft) zien we onze accommodatie op korte termijn dan ook uitgroeien tot een waardevolle publiekstrekker.”

“Voor de financiering van de verbouwingen werd door het VOC eind 2012 de actie “peter voor een meter” opgezet .  Wie 25 euro op ons rekeningnummer stortte mocht zich ‘peter voor een meter’ noemen en ontving op verzoek een leuke oorkonde.  Deze actie leverde op anderhalf jaar 50.000 euro aan giften waarmee de eerste fase van de verbouwingen integraal kon worden uitgevoerd.”

“Voor de volgende fase, de afbraak van de voormalige kleedkamers en de inrichting van de binnenkooien en de buiten vliegkooien , wordt een nieuwe actie uitgewerkt: “Fooi voor een vliegkooi”.  Opnieuw een ambitieus plan waar het VOC Neteland de hulp van alle sympathisanten wil voor inroepen.  Alle giften, groot en klein, zijn meer dan welkom op het rekeningnummer van VOC Neteland, rekeningnummer  BE66 9794 3630 0143 met vermelding “fooi voor een vliegkooi”.  Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.”

“Op 31 augustus a.s. gooien we onze deuren open en is iedereen welkom in ons nieuwe opvangcentrum aan de Langstraat 29/0001 te Herenthout. Tussen 10 uur en 17 uur krijgen de bezoekers een rondleiding door de nieuwe accommodatie. Tevens zijn tal er van activiteiten, zoals een ritje op een echt Belgisch trekpaard, kindergezichtjes grimeren, een springkasteel  en een ambachtenmarkt met o.a. schapen drijven, manden vlechten, hout draaien, enz.  Er zijn de ganse dag frisse dranken, pannenkoeken en ijsjes te koop. En dan zijn er natuurlijk nog de vrijlatingen van de gerevalideerde vogels, altijd weer een publiekstrekker van formaat.” Voor meer info of een plaatsbezoek kun je terecht bij Eddy Vercammen 0478 45 45 47 of Mieke De Wit 0488 86 39 91 of op de website van VOC Neteland waar je tevens (via de blog) de verbouwingswerken en bijhorende foto’s kunt bekijken.