U bent hier

Opening Mercuriuspad en Bosvogelpad in natuurgebied Molenbos

Grobbendonk
23.03.2018 - 11.51u
Door: Mark Jaspers

In 2017 kocht Natuurpunt het Molenbos of "Grobbendonks bos" (60ha) op de grens tussen Grobbendonk en Vorselaar als deel van het domein d' Ursel. De voorbije maanden is er hard gewerkt aan de opruim en de inrichting van het bos en de aanleg van nieuwe wandelpaden.

Dat gebeurde in een uniek samenwerkingsverband tussen de Archeologische Werkgroep Mercurius, de Gemeente Grobbendonk, scoutsgroep de Bosvogels en Natuurpunt Nete en Aa.

Mercurius heeft samen met de Toeristische Dienst Grobbendonk de al veel gesmaakte Mercuriuswandeling die gedeeltelijk door het Molenbos loopt, in een officiële vorm gegoten. Via 6 infopalen wandel je door het archeologische verleden van Grobbendonk, van de prehistorie tot de middeleeuwen.

Je ontdekt waar de eerste kerk van Grobbendonk heeft gestaan, je komt te weten waarom de Romeinen in Grobbendonk zijn neergestreken en wat heuvels in het landschap voor de toenmalige bewoners in bijvoorbeeld de Merovingische periode betekenden.

Op de infopalen kan je met je smartphone een QR-code scannen voor meer info. Kinderen vinden op de infopalen een aangepast verhaal met de mooie tekeningen van schrijfster en illustratrice Eva Vaes.

Het Mercuriuspad is een rustige wandeling van ongeveer 5 km.
Vrijwilligers van Natuurpunt hebben de voorbije maanden in het Molenbos sluikstorten opgeruimd en verloederde paden hersteld. In samenspraak met gemeente Grobbendonk werd gemotoriseerd verkeer uit het bos geweerd.

Er is een nieuw bewegwijzerd "Bosvogelpad" aangelegd dat door het hele bos slingert. Ook de rust- en picknickbanken zijn door vrijwilligers gemaakt. Het pad is 4km lang en loopt o.m. langs de statige beukendreven die het bos kenmerken. Het volgt gedeeltelijk de oude voetweg tussen Vorselaar en Grobbendonk die ook een opknapbeurt kreeg.

Onder het motto "Natuur voor iedereen" heeft Natuurpunt rond het scoutslokaal de Rimboe een grote speelzone van 3 ha afgebakend waar de scouts van de Bosvogels en andere kinderen naar hartenlust kunnen ravotten.

We nodigen u graag uit op de gezamenlijke opening van het Mercuriuspad en het "Bosvogelpad" op zondagnamiddag 25 maart tussen 13 en 18u.

Op het programma :
- Inhuldiging van de wandelpaden om 13u aan de "Rimboe", met enkele korte toespraken en opening door burgemeester Eric Van Meensel
- Geleide wandelingen starten tussen 13u30 en 14u30
- Iedereen kan ook op eigen houtje de nieuwe bewegwijzerde paden verkennen vanaf 13u30.
- Gratis zoektochten met enkele mooie prijzen.
- Boscafé door en voor de scouts, mét Gageleer.

Plaats van afspraak is het scoutsdomein de Rimboe, Kremersgat, Grobbendonk. Ingang en parkeren enkel op de Zuiderbaan. Vandaar is het 150 m wandelen naar de Rimboe. Fietsers kunnen tot op het domein komen.

image



Meer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto