Stijging van het aantal personen van buitenlandse herkomst. Het aantal personen van buitenlandse herkomst in Vlaanderen stijgt. Zo was in 2016 20.5% van de totale Vlaamse bevolking van buitenlandse herkomst. In vergelijking met 2009, is er een stijging van 40% (Agentschap Binnenlands Bestuur, 2018).

Lille is een super-diverse gemeente, met inwoners afkomstig uit 46 herkomstlanden (Lokale Inburgerings- en Integratiemonitor, 2016). Ook hier zien we het aantal personen van buitenlandse herkomst stijgen. In 10 jaar tijd steeg het percentage van 5% (2007) naar 8% (2017) (Agentschap Integratie en Inburgering, 2018).

Afgaand van de Vlaamse tendens, kan gesteld worden dat dit cijfer ook in Lille de komende jaren zal stijgen.

Samenwerking rond diversiteit en integratie

Het is dan ook belangrijk om in te zetten op de integratie van personen van buitenlandse herkomst in onze samenleving.

Het OCMW en de gemeente Lille stapten om die reden in 2016 mee in het intergemeentelijke project Wegwijzer. Dit project wil personen van buitenlandse herkomst wegwijs maken in de Middenkempen. Het onderneemt acties op gebied van onthaal, onderwijs, integratie, samenleven en taaltoegankelijkheid.

Praatpunt Nederlands

Om tot een optimale integratie van personen van buitenlandse herkomst te komen, is het belangrijk om in te zetten op taal. Het praten en oefenen van Nederlands is hierbij essentieel.

Samen met de gemeente, OCMW, project Wegwijzer en vrijwilligers werd de basis voor het eerste praatpunt in Lille gelegd.

Op een praatpunt kunnen anderstaligen Nederlands oefenen en praten met vrijwilligers. In eerste instantie gaat het om mensen die nog niet lang in België zijn en op een informele manier Nederlands willen oefenen. Vaak gaan zij al naar de Nederlandse les, maar willen ze ook buiten de schoolmuren de taal oefenen.

Daarnaast zijn ook anderstaligen welkom die al meerdere jaren in België wonen. Zij komen meestal naar een praatpunt om hun Nederlands te onderhouden en om sociale contacten te leggen.

De vrijwilligers zijn aanwezig om in gesprek te gaan met de anderstaligen. Ze praten dan over alledaagse dingen als hobby's, het gezin, vakantie, werk, bezienswaardigheden in de omgeving, ... .

Het praatpunt in Lille wordt ondersteund door de coördinator van het Project Wegwijzer.

Opening van het praatpunt

Op 7 augustus start het praatpunt in Lille. Iedereen die interesse heeft, is welkom om kennis te maken met de werking, de vrijwilligers en de doelgroep van het praatpunt.

Het vindt één keer per maand plaats. Vrijwilligers en deelnemers zijn iedere eerste dinsdag van de maand welkom van 13.30u – 15.30u in de bibliotheek van Lille, Kerkstraat 22b.

Toekomst van het praatpunt

Na 6 maanden wordt het praatpunt geëvalueerd. Er zal bekeken worden of het initiatief aanslaat bij de doelgroep. Bij een positieve evaluatie zal het ook in 2019 verder gezet worden. Bij een negatieve evaluatie zal bekeken worden wat de verdere mogelijkheden zijn.

Niet enkel in Lille wordt een praatpunt opgestart. Het project Wegwijzer start samen met de gemeenten en OCMW 's, in de komende maanden ook praatpunten op in Grobbendonk, Herenthout, Kasterlee, Olen en Vorselaar.

In Herentals waren er reeds twee, goed draaiende, praatpunten: deN Babbelhoek en Praatwijzer.

Meer informatie over het project Wegwijzer is terug te vinden op de website van ISOM: www.isom.be.