Week van de Bij opent op zondag 29 mei met een groot bijenfeest in het natuurdomein Het Netepaleis in Kessel. Vlaams minister van omgeving Demir stelt er een nieuw bestuiversplan voor, een actieplan om de negatieve populatietrends van wilde bestuivers om te buigen. Tussen 13u en 17u is iedereen gratis welkom; er zijn activiteiten voor groot en klein.

Van zondag 29 mei tot zondag 5 juni organiseert het Vlaams Departement Omgeving voor de negende maal de Week van de Bij (www.weekvandebij.be/).

Het thema van Week van de Bij 2022 is ontharding. Met de slogan 'Minder beton, meer bijen' zetten Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, het thema ontharding kracht bij. Op de affiche ruilen ze beton in voor bijenbloemen. Planten en bomen zorgen voor meer voedsel voor bijen.

Locatie: Het Netepaleis, Bogaertsheide 14, Kessel Nijlen.

Tussen 13u en 17u Openingsfeest Week van de Bij voor het grote publiek in samenwerking met de gemeenten Nijlen en Berlaar. Er zijn creatieve workshops, bijenanimatie, bijenquiz, bijen onder de loep, tentoonstelling ontharding, bijenkorven en demo korven vlechten en veel meer.

Bijenkrant

Op tal van plaatsen waaronder verschillende tuincentra is momenteel de Bijenkrant gratis te krijgen. Er staat praktische info in over de aanleg van gevelgroen of de inrichting van een bijenvoortuin en de keuze van geschikte planten. Ontharden en vergroenen rond de eigen woning heeft heel wat voordelen.

Bijenfietstochten

Deze zomer organiseren een aantal gemeenten in Vlaanderen bijenfietsroutes. Op die tochten passeer je al fietsend langs de mooiste bijenplekjes. Wie deelneemt en enkele bijenvragen oplost, ontvangt het unieke stripverhaal 'Het Blije Bijenteam' van Suske en Wiske.

Meer informatie is te vinden via de diensten van de organiserende gemeenten Brugge, Bredene, Beringen, Ranst, Berlaar/Nijlen, Temse, Diest.

Op de website www.weekvandebij.be/ is er zowel voor gemeenten, scholen, imkers, landbouwers en particulieren heel wat informatie en educatief materiaal te vinden.   Foto: imker en bijen in actie /rr.