Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Openluchtzwembad VITA Den Uyt Mol in zomervakantie alleen open bij mooi zomerweer

Vanaf deze zomer opent openluchtzwembad VITA Den Uyt in juli en augustus alleen de deuren bij voldoende mooi zomerweer. Elke week wordt er op drie vaste momenten (maandag, woensdag en vrijdag) beslist én via www.vita-denuyt.be gecommuniceerd over de komende dagen.

Dankzij de maatregel kunnen redders en overige personeelsleden gericht worden ingezet én blijft de uitbating van het openluchtzwembad betaalbaar. De binnenbaden blijven op elk moment een alternatief voor wie graag zwemt.

 

Een typisch Belgische zomer gaat gepaard met mooie en warme periodes, maar ook met koudere en natte dagen. In het verleden was het openluchtzwembad in juli en augustus ook op deze slechte weerdagen volledig open. Voor een handvol zwemmers moest het volledige reddersteam en bijhorende personeelsleden dan de hele dag paraat staan.

De personeelskost bleef hoog, terwijl er amper inkomsten waren van betalende zwemmers. Ook voor de uitbating van de buitenhoreca waren deze dagen uiterst verlieslatend. Deze situatie met elke zomer grote financiële risico’s was niet langer houdbaar.

Financiële kost

De regeling die al vele jaren geldt voor juni en september wordt nu doorgetrokken naar juli en augustus. In het verleden opende het zwembad in juni en september uitsluitend de deuren bij mooi weer op woensdag en/of in het weekend. Dezelfde filosofie geldt nu voor alle dagen in juli en augustus. We begrijpen dat dit voor fervente openluchtzwemmers geen fijn nieuws is, maar de financiële kost van een slechte zomer ligt onverantwoord hoog. 

Objectieve weerparameters

Het gemeentebestuur en VITA Den Uyt maakten de nodige afspraken over de praktische regeling. Zo gelden er een aantal objectieve weerparameters – onder andere met betrekking tot de verwachte maximumtemperatuur (22°C) - die VITA Den Uyt moet hanteren om te beslissen. De weersverwachtingen van het KMI vormen de gehanteerde informatiebron.

Op 3 momenten beslissen

De beslissing wordt elke week genomen op drie momenten voor telkens de komende twee of drie dagen. Op woensdag wordt bepaald of er komende zaterdag en zondag wordt geopend.  Op vrijdag valt de beslissing voor de komende maandag en dinsdag. Op maandag wordt geoordeeld voor woensdag, donderdag en vrijdag. Per beslissing kan het openen of sluiten van dag tot dag verschillen. Eens beslist wordt er niet veranderd.

Duidelijke communicatie

Op www.vita-denuyt.be kan je zowel voor de komende dagen als voor de dag zelf duidelijk zien op het buitenbad al dan niet geopend is. Daarnaast zullen VITA Den Uyt en het gemeentebestuur via de gekende communicatiekanalen proactief communiceren over de openings- en sluitingsperiodes.

Deel dit artikel