De 3 Herenthoutse scholen en Chiro Herenthout mochten van het lokaal bestuur een financiële beloning in ontvangst nemen voor hun inspanningen tegen zwerfvuil, in het kader van Operatie Proper.

'Operatie Proper is een beloningssysteem waarbij scholen en jeugdverenigingen een duwtje in de rug krijgen om zwerfvuil duurzaam aan te pakken', zegt Willy Torfs, schepen van milieu en afvalbeleid.

'Voor hun inzet en het opstellen van een actieplan ontvangen ze de nodige ondersteuning in de vorm van opruimmateriaal en educatieve pakketten. Daarnaast krijgen ze voor de volgehouden inspanningen ook een mooie financiële beloning.

Gedurende de periode van september tot eind juni gaan de leerlingen en leerkrachten van de school of de leden van jeugdverenigingen een aantal vaste uitdagingen aan.

Zo zullen ze op regelmatige basis het zwerfvuil op de school en in de schoolomgeving opruimen. Verder kunnen scholen en verenigingen nog zelfgekozen actiepunten toevoegen op basis van wat voor hun belangrijk en haalbaar is.

De drie Herenthoutse scholen en Chiro Herenthout doen mee aan de actie. Het bedrag wordt bepaald aan de hand van het aantal leerlingen van de school of het aantal leden van de vereniging. De volgende cheques zijn uitgedeeld:

- 't Klavertje: 240 euro
- Gemeenteschool Klim-op: 885 euro
- VBS De Luchtballon: 1.383 euro
- Chiro Herenthout: 1.140 euro.

Jeugdverenigingen die interesse hebben om deel te nemen aan Operatie Proper, kunnen zich nog inschrijven tot 31 oktober.'