Het managementteam en het zonecollege hebben begrip voor hun ongerustheid, maar betreuren dat acties voor overleg komen. De brandweerhervorming stelt iedereen – burgemeesters, management en personeelsleden – voor grote uitdagingen, maar de nieuwe brandweerzone Rivierenland volgt in dit integratieproces een constructieve en stapsgewijze aanpak.

De acties van brandweermensen in de kazerne Mechelen zijn voorbarig en onnodig. Bovendien heeft de materie gevolgen voor al onze circa 800 medewerkers en niet enkel voor het personeel van de post Mechelen.

Het brandweercollege én het managementteam vinden de manier van actievoeren ongepast. Door de facto de toegang te ontzeggen aan het technisch-administratief en leidinggevend personeel creëert men een objectief veiligheidsrisico. De leidinggevenden hebben immers een verantwoordelijkheid in heel de zone.

Als er zich een calamiteit voordoet van Rupel tot Heist-op-den-Berg zijn leidinggevenden ernstig verhinderd om hun verantwoordelijkheid op te nemen. Bovendien worden bureaus gebarricadeerd met meubilair, wat de operationele inzet van leidinggevenden ernstig belemmert.

Deze manier van actievoeren – die niet getuigt van een noodzakelijk respect voor collega's en leidinggevenden – dreigt ook een hypotheek te leggen op de normale arbeidsverhoudingen op de werkvloer.

Het brandweercollege en het managementteam roepen de actievoerders met aandrang op om het over een andere boeg te gooien.

Een integratie van 15 zones, 19 gemeenten en 800 brandweermensen is een complex proces, dat tijd vraagt en veel voorbereiding. Evident zal dat hervormingen en veranderingen met zich mee brengen. Voor ons is het daarbij belangrijk dat we al onze medewerkers gelijktijdig kunnen informeren. We rekenen er nog steeds op dat constructief overleg met de vakorganisaties mogelijk blijft.

De korpsleiding zal er strikt op toe zien dat interventies correct worden uitgevoerd.
Bericht Bart Somers – bart.somers@mechelen.be