Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Opinie : 'Burgemeestersjerp in de Keizerstad gaat naar...? Nieuwe kieswet maakt het super spannend

Lakenhal - foto Alex Leys

In Herentals gaat de stemmenjacht voor de burgemeestersjerp op 13 oktober volop van start.   De nieuwe aangepaste kieswet zonder stemplicht kan voor aardverschuivingen zorgen van de Lakenhal tot de St.-Bavokerk, tot Berkemus en verder.   

Gaat de verdeeldheid en stuurloosheid overwinnen?  Kan de ervaren ex-burgemeester en Kamerlid Jan Bertels (Vooruit) het Keizerslaken naar zich toetrekken?  Blijft Mien Van Olmen (lijstduwer Cd&v+Plus) toch nog scoren of is voor haar de uitgang gereserveerd?  Kopman Bart Michielsen straalt dan weer werkkracht uit.   Hij is thuis in TWERK en sociale zaken.

Gaat  de onervaren en fel omstreden kandidaat-burgemeester van N-VA Pascal Van Nueten toch voldoende stemmen vergaren?  Of gaat cafébaas Wim Van Doninck (Den Beiaard) (Fel)  z'n pintjes in januari 2025 in de raadzaal van het AC kunnen tappen ? 

Hans Van den Eynden, lijsttrekker Groen, heeft als oppositieraadslid de afgelopen jaren enkele geslaagde punten voorgesteld.  Overtuigt Groen de kiezer ?

Open Vld verdwijnt hier op de lokale kieslijsten.  Enkele ex-liberalen hebben de overstap naar Vooruit gezet, vruchtbaar of compleet kansloos ?

Gaat Els Sterckx (Vlaams Belang) en extreem-rechts verder doorstoten tot een lokaal succesverhaal ?

Heeft  tandarts Cois Vermeulen als 'valse lijsttrekker' van 'stadspartij' nog voldoende fans, vooral vrouwelijke ? Ervaring en inhoud heeft ie misschien wel om volwaardig een sjerp te omgorden...'

U kiest.

 

Belangrijk ! Hervorming lokale verkiezingen van 13/10/2024

Voor de lokale en provinciale verkiezingen op 13 oktober wordt de stemplicht (ook wel opkomstplicht genoemd) afgeschaft. Burgers genieten vanaf nu van stemrecht voor de verkiezingen voor gemeenteraad en provincieraad. Dit houdt in dat burgers niet meer verplicht zijn om te gaan stemmen. Het stemmen met een volmacht wordt aangepast.

Burgemeesters worden vanaf 2024 semi-rechtstreeks verkozen. De verkozene met het hoogste aantal naamstemmen van de grootste lijst krijgt het initiatiefrecht. Die verkozene krijgt 14 dagen de tijd om een meerderheid te vormen. Als er een meerderheid wordt gevormd, dan wordt de verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste coalitiefractie burgemeester.

 

Wie wordt burgervader of -moeder in Hertals?  U kiest

De kiezer beslist over de toekomst van onze stad : blijven er torenhoge belastingen (vb. met immens hoge opcentiemen op onroerende voorheffing (op je huis), een nooit geziene stedelijke schuldenlast, wanbeheer, populistische onbetaalbare projecten zoals stadhuis, feestzaal achter 't Hof Markt, zeer hoog personeelsverloop, belangenvermenging en veel meer?  U kiest.  Foto Lakenhal Alex Leys.

Opinie Boris vanuit de Belforttoren, niet de Britse:-)

Augustijnenlaan 30, Herentals, België

Lakenhal - foto Alex Leys

Deel dit artikel