U bent hier

Opiniestuk : 'Bewoners in onze rusthuizen verdienen betere kwalitatieve en betaalbare opvang'

Herentals
12.09.2020 - 14.01u
Door: Mark Jaspers

'Als medeoprichter van een WZC Bremdael in Herentas wil ik even mijn verhaal kwijt', zegt Lieve Snauwaert, medeoprichter WZC Bremdael.

'Het is mij gelukt, met vallen en opstaan, om een woonzorgcentrum "uit de grond te stampen" eind vorige eeuw. Het "gele boekje" waar alle wetgeving in verzameld stond was de "leidraad", het decreet.

Met mijn toenmalige vriendin en haar dochter hebben we op 1 januari 1988 "ja" gezegd tegen mekaar... we realiseren ons project voor opvang van bejaarden in een nieuwe instelling.

Het was een lange moeilijke weg maar ik ben er blijven in geloven... het staat er, nog altijd. Het is gegroeid uit "idealisme" met het idee dat onze ouderen recht hebben op een menswaardige betaalbare opvang als het alleen, of in de thuissituatie niet meer gaat!

Ik ben fier dat ik mee aan de wieg stond om dit project te realiseren: WZC Bremdael we hadden snel een vergunning voor 60 rusthuisbedden en 60 serviceflats, in Herentals, de Antwerpse Kempen.

Mijn medevennoten hebben mij aan de kant gezet als alles goed begon te draaien in juni 1998... dat was een pijnlijke noot.

Dit heeft ondertussen een plaats gekregen bij mezelf, vergeten doe je dat nooit, het blijft mijn levenswerk.

Onlangs zag ik Wivina Demeester in De Afspaak (VRTNWS).  Deze zomer was Mieke Vogels ook al aan het woord in Ter Zake en schreef verschillende persteksten om op te komen voor het welzijn en de privacy van bewoners in onze WZC. Corona heeft zwaar ingehakt in de leefwereld van honderden ouderen in de WZC, hun familie en vrienden.

Er komen recent veel verhalen aan het licht waar heel pijnlijke toestanden verwoord worden... het ergste is dat bewoners "gestraft" worden in afzondering!

Betaalbare opvang? Daar heb ik altijd naar gestreefd in Bremdael, de prijzen waren normaal...

Dit is echter geëvolueerd nadat ik er ben uitgezet. Recent kwam in de pers dat Armonea met ongeveer 85 WZC in België, al 2 keer is "verkocht".

Vorig jaar is het WZC Bremdael ook verkocht voor maar liefst 7 mln EUR door Aedifica... ik moest slikken als ik dit las: dat mijn levenswerk zo snel zou verpatst worden had ik nooit gedacht.

Wat moet er dringend gebeuren om de WZC goed te laten functioneren?

1. De personeelsnorm dringend verhogen, "meer handen aan het bed"

2. De lonen voor alle "zorgenden" aanpassen

3. De grote centra verbouwen en aanpassen voor opvang van kleinere woongroepen, woonzorgzones in onze steden en gemeenten zijn een nieuwe uitdaging.

Mieke Vogels heeft als minister van welzijn Huis Perrekes in Geel altijd naar voor geschoven als voorbeeld van hoe het anders kan. Ze maakte ook middelen vrij om samen met de bevlogen OCMW secretaris van Wervik, Myriam De Loddere, een woonzorgzone te realiseren in Wervik.

Deze voorbeelden zijn meer dan actueel in corona-tijden en kunnen bovendien snel geïmplementeerd worden.

4. De prijszetting moet aan banden gelegd worden: het gaat niet op dat een kamer in een WZC of een serviceflat van 24 tot 60 m2, minstens 700 EUR per maand kost. Die prijzen moeten omlaag!

Voorbeeld: 745 euro voor een kamertje van 22 m²: In 2019 betaalde vzw Gildentuin, de vzw die het gelijknamig woonzorgcentrum in Londerzeel uitbaat, 1.099.054 euro huur.

Het woonzorgcentrum dat in 2017 de deuren opende, telde dat bedrag neer voor de huur van haar gebouwen. Daarin worden in totaal 123 bedden aangeboden. Bron:
https://www.apache.be/2020/06/29/zorgsubsidies-spekten-de-portefeuilles-van-rijkste-belgen/ © Apache

Als deze 4 punten aangepakt worden, kan de zorg veel beter voor onze ouderen; de zorgsubsidies die nu voorzien zijn komen ten goede aan de bewoners en het personeel en niet aan beursgenoteerde bedrijven.

De huurprijzen die nu oncontroleerbaar zijn traceerbaar maken en maximum huurprijzen opleggen die gecontroleerd worden door de overheid.

Jammer dat Bremdael verkocht is voor het grote geld...'

Opinie : Lieve Snauwaert, medeoprichter WZC Bremdael.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto