Het project ‘Hart voor Werk’ heeft ertoe geleid dat meer dan 60 mensen met een hartprobleem vanuit het revalidatiecentrum van AZ Turnhout begeleid werden om opnieuw aan het werk te kunnen. De resultaten van dit bekroonde project worden voorgesteld op vrijdag 29 november in AZ Turnhout.

SPK vzw, vzw Hartziekte, GTB (Dienst voor gespecialiseerd trajectbepaling en –begeleiding), RESOC Kempen, VDAB, AZ-Turnhout en CM ontwikkelden een nieuwe dienstverlening die er voor zorgt dat mensen met een hartprobleem voortaan opnieuw hun werk (voltijds of deeltijds) kunnen hervatten. Met meer dan 40 geslaagde re-integratietrajecten vanuit het revalidatiecentrum in Turnhout, staat het succes van de nieuwe dienstverlening buiten kijf. Door de snelle interventie tijdens de revalidatieperiode stijgen de kansen op een geslaagde werkhervatting aanzienlijk.

“Wij mogen terecht trots zijn op dit resultaat”, zegt Paul Bols van vzw Hartziekte. “Personen met een hartziekte uit gans Vlaanderen kunnen voortaan op de nodige begeleiding rekenen om het werk te hervatten. Van dit resultaat hadden we bij de start van het project nooit durven dromen.”

Ook binnen het cardiologisch revalidatiecentrum in AZ Turnhout is men tevreden over Hart voor Werk. “Het project levert ons heel wat nieuwe inzichten om de tewerkstellingskansen van personen na een zware hartaandoening aanzienlijk te vergroten”, zegt cardioloog/revalidatiearts Karen Debie. “Het is belangrijk dat alle revalidatiecentra hier aandacht aan schenken.”

Ook voor andere ziektebeelden…

Op basis van de ervaringen van het project, ontwikkelde GTB een samenwerkingsmodel met de gezondheidszorg. En ondertussen passen de trajectbegeleiders van GTB de methodiek reeds toe bij andere ziektebeelden.

“Het voorbije jaar hebben we de methodiek ook toegepast voor mensen met andere gezondheidsproblemen, zoals bij personen met een psychische beperkingen en motorische aandoeningen.”, zegt Lieve Fransen van GTB. Er zijn gesprekken met verschillende revalidatiecentra die volgens dezelfde methodiek willen werken (MS klinieken, pijnklinieken, …) “De methodiek van Hart voor Werk werpt ook bij deze doelgroepen zijn vruchten af. In heel wat gevallen is het nodig dat er aanpassingen aan het werk en de arbeidsomstandigheden gebeuren. Indien de oorspronkelijke job niet meer haalbaar is, gaan onze trajectbegeleiders mee op zoek naar aangepast werk bij een andere werkgever. Op die manier vermijden we dat deze mensen op invaliditeit geraken.”

Symposium

Geïnteresseerden kunnen nog deelnemen aan het symposium op vrijdag 29 november in AZ Turnhout. Vooraf aanmelden is nodig via http://www.spk.be/activiteiten/symposium-terug-aan-het-werk-na-een-hartaandoening

Enkele highlights:

-       We hebben geleerd dat er heel wat risicofactoren zijn die de kans op een nieuw cardiaal incident kunnen verhogen, zoals zware fysieke arbeid, te hoge en te lage temperaturen, ploegenwerk, het in aanraking komen met bepaalde toxische stoffen, stress, ....

-       We hebben gemerkt dat meer dan 20% van de mensen die we begeleid hebben professionele chauffeurs zijn. Uit ons verder onderzoek bleek dat vrachtwagenchauffeurs geconfronteerd worden met tal van risicofactoren (zoals een ongezonde levensstijl, eenzijdige voeding, chauffeurs roken doorgaans meer, onregelmatige uren, bewegingsarmoede, chauffeurs lijden gemiddeld vaker aan overgewicht...) Maar ook de blootstelling aan dieselgassen, verkeerslawaai en stress leiden er toe dat het risico op cardiale incidenten aanzienlijk hoger dan gemiddeld ligt bij deze beroepscategorie.

-       Er is een brochure ontwikkeld met tips voor werkgevers, over hoe om te gaan met hartaandoeningen in het bedrijf, aandachtspunten…

-       Voor een aantal patiënten was werkhervatting niet meer mogelijk omwille van de ernst van hun ziektebeeld. De meeste van deze mensen konden wel worden doorverwezen naar vrijwilligerswerk, opleidingen…

-       Op de website www.eenhartvoorwerk.be zijn de belangrijkste projectresultaten terug te vinden. Ook de presentaties van het symposium verschijnen achteraf op de website.