13 jaar geleden sloot de laatste bioscoop in Herentals haar deuren. Geen Funkis meer, geen Plaza, geen Lux, enkel nog een occasionele vertoning in het Schaliken – waarvoor overigens dank.

'Sinds eind 2008 hoorden we herhaaldelijk de verzuchting dat er opnieuw (een) "cinema" in de Keizerstede zou komen', zergt co-organisator Mark Eelen. 'Aan die vaak gehoorde verzuchting wil Funkisfilm, twee jaar nadat de coronacrisis roet in het eten begon te gooien, althans gedeeltelijk tegemoetkomen. Vooralsnog kunnen wij dat met welgeteld één film per maand. Bij succes zullen we uiteraard overwegen dit debiet te verhogen. Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Bioscoopliefhebbers kunnen nog steeds aan hun trekken komen in Geel, Lier, Turnhout of Antwerpen, maar daar – een beperkt aantal uitzonderingen niet te na gesproken – viert de commerciële film, zeg maar "Hollywood", hoogtij.

Een Franse, Italiaanse, Oost-Europese of Aziatische film kun je er amper meepikken, bioscopen als de Cartoon's of initiatieven als "de andere film" uitgezonderd. In dat dubbel gat – film in je achtertuin en de kans om andere dan Hollywoodfilms te bekijken – wil Funkisfilm springen.

Betekent dit dat wij géén Amerikaanse films vertonen? Zeker niet: wij debuteren op donderdag 2 december zelfs met een 'indie', in de vorm van het fantastische 'The Lighthouse', naar onze mening zowat de beste film uit 2019. De film werd enkel op het filmfestival van Gent vertoond, want vond geen verdeler voor de Benelux.

In de toekomst hopen wij een programmatie op te stellen in samenwerking met ons publiek onder het motto "U vraagt (een stilistisch of inhoudelijk interessante film), wij draaien". Voor verdere uitleg over de films verwijzen we naar de fonkelnieuwe facebookpagina van Funkisfilms.

De vertoningen vinden plaats in De Kapel, waarvoor enorme dank aan, met name Erik Thijs. De Kapel is geen traditionele bioscoopzaal, maar ademt wel "cinema" uit. Je kan er van de films genieten vanuit je (luie) zetel, een welgekomen afwisseling tegenover de stoelenrijen van de traditionele bioscoopzalen. Overigens is de infrastructuur voor vertoning op het grote witte scherm er permanent aanwezig. De toegangsprijs is heel democratisch: 7,5 euro, drankje inbegrepen.

Funkisfilms telt vier stichtende leden: Mark Eelen, Tim Leysen, Vera Goris en Gert Meir - alle vier geboren en getogen Herentalsenaren. Funkisfilms is een feitelijke vereniging, onderdeel van FilminThals, een initiatief dat een breder filmgamma omvat: zelf films maken, filmquizzen organiseren.'