Fietsers langs de Kanaalplas genieten vanaf nu opnieuw van een vrij uitzicht over dit prachtige meer.

Momenteel verwijdert onze groendienst beplanting tussen de Kanaalplas en het fietspad. Naast een vrij zicht krijgen inheemse planten dankzij deze snoeiwerken de kans om te groeien.

Op vraag van de dienst toerisme en in overleg met het Agentschap voor Natuur en Bos wordt er tussen de kanaalplas en het fietspad langs de kant van de Zilvermeerlaan stevig gesnoeid. Vorig jaar was de kant van de Postelsesteenweg aan de beurt.

'Vreemde' bomen
Na het aanleggen van het oorspronkelijke heidegebied op de oevers in de jaren '80 groeide er stilaan beplanting die niet op een heidegebied thuis horen. Verschillende boomsoorten namen de plaats van de heide in. Het snoeien van deze boomsoorten komt het gebied ten goede, omdat de oorspronkelijke heidebeplanting zo de ruimte krijgt om opnieuw te bloeien.

Meer openheid
De snoeiwerken zorgen ook voor een mooier zicht op de Kanaalplas. Door de verschillende boomsoorten zag je als fietser niets meer van het prachtige meer. Het gemeentebestuur wil het contact met het water op deze manier herstellen en iedereen de kans geven om de Kanaalplas te bewonderen. De dienst toerisme wil rond het water idyllische rustplaatsen inrichten.

Originele beplanting

Vanaf nu zet de groendienst één à twee keer per jaar schapen in om de beplanting op een natuurlijke en ecologische manier in toom te houden. De jonge dennen en berkenscheutjes vallen bij de schapen ten zeerste in de smaak, en de heideplantjes laten ze gelukkig staan. Door deze techniek ontstaat er een mooier evenwicht.

Meer info: groendienst, 014 33 07 37, groendienst@gemeentemol.be