In Herentals is er opnieuw felle discussie of er al dan niet opnieuw gejaagd mag worden in natuurgebied Den Aert in Noorderwijk.

Vroeger was het domein (15 ha) in privéhanden en hadden jagers er vrije handen.  Maar sinds het natuurgebied in 2017 eigendom is van lokaal bestuur Herentals en Kempens Landschap, is jagen er ten strengste verboden.

Maar het nieuwe stadsbestuur onderhandelt nu met jagersverenigingen. Die willen opnieuw jagen in Den Aert.

'Tot grote woede van de oppositie en natuur- en dierenvrienden'

Het enige bos dat in Den Aert voorkomt is zo'n 15 ha groot. Dit gebied is gelegen aan de Duipt, naast het fietspad Herentals-Aarschot. Het omvat een prachtige beukendreef die al op de oudste Belgische kaarten voorkwam

Rol van vzw Kempens Landschap

'In 2017 kocht onze organisatie zo'n 20 hectare open ruimte en bos aan in dit gebied van de adellijke familie De Ghellinck', klinkt het. 'Kempens Landschap heeft de eeuwenoude dreef opgewaardeerd en opengesteld voor wandelaars en fietsers. Het bos wordt beheerd in samenwerking met Bosgroep Zuiderkempen. 

Peter Verpoorten (Groen) : 'Jacht is géén sport, en miskent volledig het welzijn van dieren'

'Er kan voor Groen geen sprake van zijn dat er nieuwe jachtrechten toegekend worden op openbaar domein', reageert Peter Verpoorten (Groen) fel. 'Jacht is geen sport en miskent volledig het welzijn van dieren dat altijd moet meespelen in het beleid van de stad.'

Jan Bertels (Sp.a) : 'Laat ons dit speel- en wandelbos jachtvrij houden, reeën zien dartelen'

'Laat ons dit speel- en wandelbos jachtvrij houden, waar we kunnen genieten van de beleving om reeën te zien dartelen', zegt Kamerlid en oppositieraadslid Jan Bertels (Sp.a).  'Laat ons onze 15ha bos waarin we veilig kunnen vertoeven. Er is daarbuiten nog genoeg ruimte voor jacht, 100-den ha.' (pp)