Van de 4.482 stembureaus waar elektronisch gestemd kan worden, zijn er zondagochtend 15 met een beetje vertraging gestart als gevolg van technische interventies. Dat is vernomen bij de FOD Binnenlandse Zaken. 

In Herentals zijn er, net als bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012,  problemen met stemcomputers.  Dat was het geval in de stembureau's in Morkhoven, De Vesten school  en in Hemeldonk. 

Update 11u : de problemen in Herentals zijn opgelost.

Technici zijn zondagochtend opgeroepen voor 180 interventies in stembureaus, op meer dan 27.000 elektronische stemmachines. 75 procent van de problemen was omstreeks 9 uur opgelost, zo meldt de FOD Binnenlandse Zaken op haar verkiezingssite. Om te stemmen zijn er zondag 6.301 traditionele stembureaus en 4.482 met elektronisch stemsysteem geopend, respectievelijk tot 14.00 uur en tot 16.00 uur. Er zijn 500 technici stand-by om interventies uit te voeren.

Gemeentehuizen open

Tot zondagmiddag zijn alle gemeentehuizen open voor mensen die hun oproepingsbrief niet meer vinden, of nog een volmacht willen regelen. Bij de installatie van de stembureaus zaterdag is een beperkt aantal interventies vastgesteld.

Ook voor het gebruik van het nieuwe elektronische stemsysteem (Smartmatic) is een daling te bemerken in het aantal interventies in vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen in 2012.