U bent hier

Opnieuw ruimer captatie- en recreatieverbod op Antwerpse kanalen door blauwalgen

Kempen regio | Provincie Antwerpen
22.08.2019 - 06.10u
Door: Mark Jaspers

Waarnemend Antwerps gouverneur Bram Abrams heeft woensdag een uitbreiding goedgekeurd van het captatie- en recreatieverbod op het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo. Metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hebben uitgewezen dat de blauwalgenhaarden er blijven toenemen.

Blauwalgen of cyanobacteriën vormen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water en houden gezondheidsrisico's in voor mens en dier. Ze kunnen onder meer leiden tot huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten wanneer men in contact komt met besmet water.

Normaal komen ze vooral voor in vijvers en waterlopen met erg weinig stroming, maar door het warme en droge weer duiken ze deze zomer ook in heel wat kanalen op. In de provincie Antwerpen was er al een captatie- en r ecreatieverbod van kracht op delen van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo. Op die laatste twee kanalen wordt het verbod nu (opnieuw) uitgebreid, telkens naar het volledige kanaal.

Het captatieverbod houdt in dat je geen water mag capteren voor drinkwater voor vee of om er landbouwgewassen mee te besproeien. Het recreatieverbod draait rond zachte recreatie zoals kajakken, vissen en waterski. Zwemmen is sowieso verboden in kanalen, pleziervaart mag wel nog. (Belga)
Meer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto