U bent hier

Oppositie betwist ‘taksentruc’ schepencollege: “Belastingdruk voor inwoners gaat juist verhogen”

Herentals
18.12.2019 - 23.26u
Door: Lex Verellen

Om het investeringsprogramma mee te bekostigen, trekt de stad Herentals de opcentiemen op de onroerende voorheffing op. De burger betaalt voortaan wel minder aanvullende personenbelasting (APB).

Volgens de Herentalse schepen van financiën Patrik De Cat (CD&V) zijn andere gemeentes jaloers op de formule die Herentals heeft uitgedokterd om de afschaffing van 'pestbelastingen' aan bedrijven te compenseren.

"Dat inkomstenverlies neutraliseren we door de opcentiemen op te trekken (van 882 naar 975, red.). Maar omdat we daarmee ook de gewone burger treffen, verlagen we de APB van 7,4% naar 7,2%. Daardoor blijft de belastingdruk voor gezinnen toch op hetzelfde niveau."

Oppositieraadslid Jan Bertels (Sp.a) weerlegt dat op basis van de officiële belastingcijfers. "Door de afschaffing van de bedrijfstaksen verliest de stad 0,9 miljoen euro, terwijl het optrekken van de opcentiemen een meeropbrengst van 1,3 miljoen geeft.

Die wordt echter betaald door iedereen met eigendom, in de eerste plaats de gezinnen. De verlaging van de APB geeft burgers slechts een voordeel van 244.000 euro.

In feite zien we hier een verschuiving van de belastingdruk van bedrijven naar gezinnen. Dit is gewoon asociaal."

Volgens De Cat zijn uitvoerige berekeningen gebeurd. "We deden ook de test op de belastingaangifte van bevriende gezinnen. De operatie was globaal neutraal."

Bron GVA - 18/12/19 - Hans Otten - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws License2Publish.

image



Meer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto