Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Oppositie én meerderheid kritisch voor Weyts: "Een minister die ingrijpt op onderwijsinspectie? Griezelig en schadelijk"

Verschillende partijen zijn bijzonder kritisch voor minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), die de onderwijsinspectie volgens afzwaaiend topman Lieven Viaene de afgelopen jaren "monddood heeft gemaakt". "Griezelig en schadelijk", klinkt het bij Vooruit. "Dit kan niet de bedoeling zijn", zegt CD&V.

 

De onafhankelijkheid van de Vlaamse onderwijsinspectie staat onder druk, zo zei topman Lieven Viaene vanochtend. Hij neemt vandaag afscheid van zijn functie. Volgens hem werden de afgelopen jaren - onder minister Weyts - verschillende rapporten tegengehouden.

Persberichten zouden dan weer herschreven zijn, zodat ze het beleid beter uitkwamen.

"Deze houding getuigt van ongeziene arrogantie", zegt Vlaams Parlementslid Hannelore Goeman van oppositiepartij Vooruit. "Dit is compleet ongepast. Moeten we het normaal vinden dat de hoogstpersoonlijke mening van een minister het resultaat van een doorlichting bepaalt? Of dat die ingrijpt als resultaten hem niet aanstaan of te kritisch zijn voor zijn beleid?" 

De inspectie moet onafhankelijk haar werk kunnen doen, benadrukt Goeman. "Minister Weyts vindt dat blijkbaar niet nodig. Zijn wil is wet. Dat is griezelig en gevaarlijk voor de kwaliteit van ons onderwijs. Het zijn onafhankelijke professionals die de kwaliteit moeten controleren. Enkel zo kunnen we een sterk kwalitatief onderwijs garanderen." (VRTNWS)

Deel dit artikel