Vlaamse KMO's verenigen zich in consortium als antwoord voor mega-tender van 650.000 zonnepanelen op 58.000 sociale woningen.

'Ecorus (marktleider Benelux voor zon op sociale woningen) en Futech (marktleider Vlaanderen voor residentiële zonnepanelen) hebben het Vlaams Installatie Consortium (VIC) opgericht die de Vlaamse KMO's verenigen als kandidaat voor de mega-tender van ASTER cv.

Op 4 december publiceerde ASTER cv een oproep tot deelneming overheidsopdracht voor het plaatsen van 650.000 zonnepanelen op 58.000 gebouwen met sociale woningen.

Het consortium is onder de indruk van de huidige verwezenlijkingen van ASTER cv om de Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen te verenigen voor dit zeer ambitieuze project.

Een project dat onmiskenbaar de relance van de Vlaamse tewerkstelling en welvaart zal helpen versterken alsook de in 2020 opgebouwde Vlaamse zonne-installatie capaciteit verder zal inschakelen.

In 2020 is in Vlaanderen de woning PV installatie capaciteit op een jaar tijd verdubbeld van ongeveer 62.000 installaties in 2019 tot 133.000 installaties in 2020. Dit project alleen vereist een extra installatie capaciteit in Vlaanderen van 22.000 installaties per jaar, of een stijging van 15%.

"Projecten zoals Aster zijn nodig om onze klimaatambities waar te maken en ons steentje bij te dragen aan de energietransitie richting een meer duurzame toekomst", zegt Ismaël Ben-Al-Al, CEO van Futech Home. "Dit project zal onze sector een enorme boost geven en tegelijkertijd een gigantische besparing aan CO2-uitstoot opleveren. Er zijn alleen maar winnaars aan dit verhaal."

Het Vlaams Installatie Consortium is opgestart in Februari en de aanmeldingen van KMO kandidaten overtreffen de verwachtingen.

Het telt momenteel 15 kandidaten die hun capaciteit ter beschikking kunnen stellen aan het consortium, met nog een aanmeldingswachtlijst van een 30-tal te screenen kandidaten. Zo is er op 2 weken al 50% van de benodigde extra lokale capaciteit verzekerd via de website www.join-vic.be

"Niemand kan dit alleen", gaat Philippe Vanhoef, managing partner bij Ecorus verder, "we gaan niet alleen alle bestaande capaciteit op de markt nodig hebben, maar ook partnerships sluiten met opleidingscentra, recruiting bureau's, keuringsbedrijven, etc.

Het consortium neemt de coordinerende taak op zich en we verstoppen niet dat we er een verhaal voor Vlaanderen, door Vlaanderen van willen maken. De Vlaamse welvaart die deze mega tender creeërt is meer dan welkom in tijden van post-corona relance."

De consortium partners begrijpen dat ASTER cv op dit moment de kandidaten aan het kiezen is en het Vlaams Installatie Consortium realiseert zich dat zij eerst gekozen moet worden alvorens te kunnen meebieden op dit project. De keuze van de kandidaat inbieders wordt door ASTER gemaakt begin april.'

Over VIC

'Bij het nieuw opgerichte Vlaams Installatie Consortium (VIC) draait alles om één duidelijke missie: sociale huurders blij maken met de zonne-energie die op hun daken wordt opgewekt.

Ecorus -een van de partijen uit het consortium- heeft de afgelopen tien jaar dit streven tot het hoogste bedrijfsdoel verheven; in Nederland is het er de onbetwiste marktleider in zonne-energieprojecten voor sociale huisvestingsmaatschappijen mee geworden.

De van origine Vlaamse zonne-energiespecialist heeft nu haar krachten gebundeld met Futech. VIC mobiliseert lokale installateurs om via het eigen ontwikkelde online platform deel te nemen om zodoende bij te dragen aan de ambitieuze doelstelling om het zonnepotentieel op de daken van sociale woningen in Vlaanderen te activeren.'

Over Ecorus

'Ecorus, de pionier in zonne-energie en toonaangevende speler in de Belgische en Nederlandse solar sector. Zij is in 10 jaar tijd gegroeid naar de 'one stop solar shop' waar betrokken solar specialisten vol passie en overtuiging bezig zijn om de energietransitie te versnellen.

Hun missie: impactvolle groei van zonne-energie. In de sociale huisvestingsector is Ecorus marktleider in de Benelux. Jaarlijks worden er meer dan 10.000 zonne-energiesystemen op aparte daken en appartementen gerealiseerd.'

Over Futech

Al meer dan 12 jaar gespecialiseerd in zonne-energie voor de Belgische residentiële en industriële markt. Na haar oprichting in 2008 groeide de onderneming met hoofdzetel in Tessenderlo al snel uit tot één van de grootste en meest betrouwbare spelers in de sector.

Vanuit haar ingenieursbenadering tracht Futech zich te onderscheiden van andere installateurs met de laagste 'total cost of ownership' voor de eindklant en dit door innovatieve technologieën te implementeren.'