Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Oproep aan schepencollege : ‘Geef Wout zijn groen en Cant haar zand : ontharding!’

Gekoro

Denk- en doetank GeKoro hield vanmorgen een ludieke actie in de buurt van de Vest en Rode-Kruisstraat.  'Normaal staan er op de aansluiting tussen Vest en Rode-Kruisstraat auto’s', zegt Tim Veremans.  ''Hoewel: wat is ‘normaal’? Eigenlijk is dat abnormaal. Door elk hoekje en kantje (sic) te willen gebruiken om er auto’s te stallen, missen we de kans om schaarse publieke ruimte op een meer sociale en menselijke manier in te vullen.

Met onze ludieke ‘eat-in’ aan onze gloednieuwe picknickbank willen we dit proefondervindelijk aantonen.

We weten het wel: picknicken doe je in de regel in het groen. Maar laat dat nu net ontbreken in Herentals – op het groen van Wout na dan.  De Keizerstede staat op de 60e plaats van meest verharde Vlaamse gemeenten en blijkbaar is dat niet erg genoeg: dagelijks groeit de verharde oppervlakte in onze stade nog met zo’n 240m2 aan. (bron: Betonrapport van Natuurpunt, 2017 – er zijn geen indicaties dat het sindsdien verbeterd is.)

Alle mooie verhalen over ontharding ten spijt, verharden we dus vrolijk verder.

Dat is wat we nu net niet nodig hebben in tijden van versnellende klimaatverandering. Meer verharding betekent minder waterbuffering en meer natte voeten en (paradoxaal genoeg) toch meer verdroging en ook meer hitte-eiland-effect. Nochtans weten we dat we op koers zitten voor twaalf keer meer hittedagen tegen het einde van deze eeuw.

Met andere woorden: terwijl Wout en Cant al lang als kampioenen over de meet zijn gekomen is Herentals nog niet eens aan de start verschenen. Integendeel: we lopen de andere kant op.

Het is dus de hoogste tijd om de omslag te maken. Meer ontharding betekent: minder watertekorten, minder wateroverlast, minder hittestress en zelfs minder (aanleg- en onderhouds-)kosten. En daar bovenop het allerbelangrijkste: meer kans op sociale contacten, dankzij meer plek om elkaar ‘tegen te komen’.

Dat kan met eenvoudige quickwins, zoals hier op de Vest en in de Rode-Kruisstraat. We roepen het schepencollege en het voltallig stadsbestuur op om er eindelijk werk van te maken.

Laat ons hier en nu beginnen: geef Wout zijn groen en Cant haar zand!'  Foto rr.

Gekoro actie

Gekoro actie

Rode-Kruisstraat, Herentals, België

Gekoro

Deel dit artikel