Een stunt om publiciteit te maken voor een schrijf-ze-Vrijdag heeft voor wat opschudding gezorgd op kOsh campus Collegestraat. Schrijft GVA vanmorgen.
Jasper (17) zit in het 6e jaar Latijn-Grieks. Donderdagnamiddag stuurde hij via het schoolplatform een mail naar zo'n 500 medeleerlingen.

Jasper stelde daarin vragen bij het rookbeleid van de school. Roken is er overal verboden. Leerkrachten verlaten naar verluidt tijdens de pauzes het schooldomein om op straat te gaan roken. "Als leerlingen mogen wij dat niet. Ik vind het niet eerlijk dat leerkrachten meer mogen dan wij." Jasper vroeg zijn schoolgenoten om hun mening te delen.

Mening geven
De directie reageerde een paar uur later eveneens via het schoolplatform. "Omdat wij als school dergelijke kritiek en opruiende taal niet kunnen dulden, hebben wij besloten om Jasper hiervoor te schorsen. We raden jullie aan niet op zijn mails te reageren. Wie dat wel doet, mag dezelfde sanctie verwachten", reageerde directeur Hilde Van den Bossche.

Harde taal, ware het niet dat een en ander van bij de start opgezet spel was. "De schrijf-ze-Vrijdag van Amnesty International die er straks weer aankomt, vraagt aandacht voor mensen die vastzitten gewoon omdat ze hun mening over iets hebben gegeven", zeggen de leerkrachten Marlies De Cavele en Susy Matthijs.

Experiment geslaagd
"We hebben vanochtend een paar leerlingen moeten geruststellen dat de directie niet zo'n streng tuchtbeleid voert", zeggen beide leerkrachten. "Het is toch ook opmerkelijk dat velen lijken te berusten of angst hebben als er een maatregel zou worden genomen die totaal niet in verhouding staat met het vergrijp."

Ook de directeur vindt het experiment geslaagd. "Ik heb verschillende reacties gehad, zelfs van leerlingen die me vragen waar ik eigenlijk mee bezig ben. Op zich vind ik het van die leerlingen best moedig dat ze het lef hebben om te reageren."

De leerkrachten hopen dat de actie meer jongeren kan motiveren om op 13 oktober deel te nemen aan de schrijf-ze-Vrijdag. (bron GVA - mph)