U bent hier

Opstart geothermiecentrale in Mol loopt vertraging op

Mol
17.10.2018 - 07.16u
Door: Mark Jaspers

De eerste Belgische diepte-geothermiecentrale zal niet binnen twee weken af zijn, zoals vooraf aangekondigd. Dat zegt initiatiefnemer VITO dinsdag aan De Standaard en wordt bevestigd aan Belga.

De installatie van de bovengrondse pompen en aansluitingen loopt vertraging op en de laatste van drie boringen blijkt niet op de verhoopte warmtelaag uit te komen.In 2015 startte de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) met wat één van de grootste geothermiecentrales in West-Europa moet worden.

In zo'n centrale wordt water van kilometers diep naar het oppervlak gepompt om er warmte en energie mee op te wekken. De centrale op een voormalig industrieterrein in Mol zal in eerste instantie het Studiecentrum voor Kernergie (SCK), kernafvalverwerker Belgoprocess en VITO z elf van warmte en stroom voorzien. Als de capaciteit van de onderaardse warmtelagen groot genoeg blijkt, kan dat net uitgebreid worden naar andere terreinen. (Belga)

De opening van de centrale stond gepland eind oktober, maar VITO meldt dat het die deadline niet zal halen. "Onze leveranciers en installateurs hebben laten weten dat er meer tijd nodig is voor aansluiting van de bovengrondse installatie", zegt woordvoerster Kristine Verheyden.

Hoeveel vertraging er precies is opgelopen, is onduidelijk. "We gaan voorlopig geen nieuwe deadline opstellen, zodat we na de installatie ook uitgebreid kunnen testen", zegt Verheyden. De woordvoerster voegt eraan toe dat het mogelijk is dat er nog andere kinderziekten zullen optreden, omdat de centrale de eerste in zijn soort in België is.

Naast de installatieproblemen leverde ook de derde boring naar een warmtelaag niet het verhoopte resultaat op. "We hebben geen warmtevoerende laag bereikt", zegt Verheyden. "Daarom zijn vorige week opnieuw metingen met trilwagens gebeurd, om te zoeken naar de locatie van die laag. De berekeningen op basis van de metingen zijn nu aan de gang en kunnen enkele weken duren." De geologen van VITO bekijken onder andere of het mogelijk is om in de huidige boorput een "sidetrack" te maken, die alsnog naar de warmtelaag leidt.

imageMeer nieuws

G-renners zijn klaar voor het WK baanwielrennen

G-renners zijn klaar voor het WK baanwielrennen
Heist op den Berg | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 27.01.2020 - 10.50u

Nationale en provinciale voetbaluitslagen

Nationale en provinciale voetbaluitslagen
Kempen regio 26.01.2020 - 18.01u

Brouwerij Leysen lanceert wolvenbier Naya

Brouwerij Leysen lanceert wolvenbier Naya
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 26.01.2020 - 07.28u

Nationale en provinciale voetbaluitslagen zaterdagavond

Nationale en provinciale voetbaluitslagen zaterdagavond
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 26.01.2020 - 00.03u

VOC Neteland zoekt opvanggezinnen voor tamme konijnen

Herenthout | Kempen regio 25.01.2020 - 19.08u

Wout van Aert op het podium in Kasteelcross

Lille | Vlaanderen 25.01.2020 - 16.45u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto