U bent hier

Opvallend project 'In de Ban(d) van de Fiets' van kunstenares Agnes Janssens: fietskunst op 65 locaties - extra beelden

Herentals | Neteland | Olen
28.04.2021 - 19.50u
Door: Herman Gezelle

Kunstenares Agnes Janssens uit Olen lanceert donderdagmiddag haar kunstproject 'In de Ban(d) van de Fiets'. 

Een heuse 'coronavirusfiets - inclusief vaccinspuit' krijgt donderdagmiddag een vip-plaats op een afdak van café De Welkom in Noorderwijk. (zie foto).

'Het sociale kunstproject In de Ban(d) van de Fiets, met steun van de gemeente Herentals, geeft vanaf mei kleur aan het straatbeeld in Herentals, Morkhoven en Noorderwijk', zegt Agnes. 

'Het zijn 65 locaties geworden. Maar liefst 60 kunstenaars, 30 verenigingen, ook met mensen met een beperking, en 15 nationaliteiten hebben de afgelopen 2 jaar met veel enthousiasme meegewerkt. 

Binnen dit sociaal-artistieke project vervallen dan ook alle grenzen. Er zijn geen validen of mindervaliden, geen kansrijke of kansarmen, geen begaafden of minderbegaafden.

De organisatie wil immers een creatieve band rond Herentals leggen en tegelijkertijd een band smeden tussen alle inwoners van de stad.

Alle deelnemende groepen en kunstenaars maakten hun kunstwerken van een fiets, fietsonderdelen of met de fiets als thema. De onderdelen bestaan voornamelijk uit gerecycleerde producten, afval en wegwerpmateriaal. Zo wijst de organisatie ook op het belang van recycleren.

Een plannetje met de locaties van alle kunstwerken kunt u digitaal vinden via www.herentals.be/in-de-band-van-de-fiets/plannetje of op papier verkrijgen aan de balie van de dienst toerisme, Grote Markt 35, 2200 Herentals. Ook staat er bij ieder kunstwerk een bordje met een QR-code die naar het plannetje verwijst.

In winkeletalages, cafés, openbare gebouwen, straten en pleinen zijn binnenkort meer dan 90 kunstwerken te bewonderen die gemaakt zijn uit oude fietsonderdelen.

Hiermee is bewezen dat het lokaal bestuur ook met eigen krachten en beperkte middelen de plekjes in de stad kan opfleuren. Zonder die megabudgetten voor communicatie- en reclameburo's. Hier gaat het vaak om 10.000-en euro. En vaak met een zeer teleurstellend resultaat.

Vanaf donderdagmiddag kan je onze 'coronavirusfiets - inclusief vaccinspuit' bewonderen op een afdak van café De Welkom in Noorderwijk.

Hedendaagse volkskunst is een mooie reden om mensen op een laagdrempelige manier samen te brengen. We hebben ons dan ook gericht op alle sociale groepen die onze stad rijk is.

De kernwaarde van dit project is immers inclusie. Dat betekent dat we iedereen als gelijke aanschouwen en gelijke kansen krijgt om mee te werken naar eigen vermogen en kunnen.

De kunstwerken zijn héél arbeidsintensief en vergen een grote diversiteit aan vaardigheden.

Hieraan meewerken is voor de deelnemers een stimulans om hun fijne motoriek te ontwikkelen, wat hen enorm veel voldoening geeft. Ook leren de deelnemers om respect te hebben voor elkaars talenten en creativiteit."

Jan Michielsen : "Een meerwaarde voor Herentals"

'Het project is uniek voor Herentals, en waarschijnlijk voor de brede regio. "Het is fantastisch dat we de hele zomer lang in heel Herentals, Noorderwijk en Morkhoven de meest kleurige en originele fietskunstwerken gaan tegenkomen," zegt schepen voor cultuur Jan Michielsen (CD&V).

"In deze coronatijden is het zeker ook een extra toeristische troef. Een plannetje kan je downloaden op de website van de stad, of afhalen op de dienst voor Toerisme. En zo kan je proberen om tijdens de zomer alle werken te ontdekken."

Schepen voor Welzijn en Gelijke Kansen Bart Michiels (CD&V) is al even enthousiast: "Het is fantastisch hoe Agnes en Jenny zoveel mensen hebben kunnen meetrekken in hun verhaal.

Het is ontroerend om te zien hoe ze de talenten van zoveel mensen heeft kunnen aanspreken. Iedereen kon en mocht meedoen, van de mensen van Den Brand over nieuwkomersgroepen tot klassiekere socio-culturele verenigingen. Hun talent is nu overal in onze stad te zien.

In de Ban(d) van de Fiets is een uniek inclusief project dat niemand onberoerd zal laten."  (gv)  Foto's JA/Nnieuws. 
Meer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto