U bent hier

Opvang van kinderen in armoede: essentieel voor hun ontwikkeling

Herenthout
14.06.2019 - 10.33u
Door: Mark Jaspers

De SpeelBabbel krijgt steun van het IKEA Fonds voor kinderen en opvoeding

Huis van het Kind Herenthout organiseert wekelijks de SpeelBabbels en ontvangt daarvoor steun van het IKEA Fonds voor kinderen en opvoeding. Dit Fonds heeft tot doel de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen en te zorgen dat zij in het leven goed van start kunnen gaan. Er werden dit jaar 13 projecten geselecteerd.

Vanaf een zeer jeugdige leeftijd naar een onthaalplek gaan (crèche, kinderopvang, speelruimte...) is een belangrijke hefboom voor het socialisatieproces van kinderen. Het draagt bij tot de ontwikkeling van cognitieve en socio-emotionele vaardigheden van kinderen, en bereidt hen op een natuurlijke manier voor op de kleuterschool. Jammer genoeg gaan maar weinig kinderen uit kwetsbare gezinnen naar deze instellingen.

Huis van het Kind Herenthout speelt in op deze vaststelling door tijdens de zomermaanden wekelijks SpeelBabbels te organiseren in wijkhuis 't Lindehofke. Zo kan het aanbod van de reguliere SpeelBabbels, die georganiseerd worden in de lokalen van Huis het Kind tijdens het schooljaar, verder gezet worden tijdens de zomermaanden.

Door het organiseren van de SpeelBabbels in het wijkhuis worden op een laagdrempelige manier kansen gecreërd voor jonge en kwetsbare gezinnen tot ontmoeting en kennismaking met buurtbewoners. De SpeelBabbels zijn tevens een manier om de activiteiten en diensten van Huis van het Kind te leren kennen.

Strijd tegen kinderarmoede

Het IKEA Fonds voor kinderen en opvoeding werd in 2013 opgericht in de schoot van de Koning Boudewijnstichting. Het Fonds wil de armoede helpen te bestrijden door opvoedingskansen te bieden, meer bepaald door kinderen van nul tot drie jaar die in een situatie van armoede leven voor te bereiden op de school.

"We zijn ervan overtuigd dat elk kind recht heeft op een goede start in het leven. Via het IKEA Fonds voor kinderen en opvoeding zetten we ons in om kinderen uit kwetsbare milieus te helpen zich goed te ontwikkelen. IKEA blijft jaar na jaar zijn betrokkenheid vergroten door deze mooie lokale initiatieven te ondersteunen", zegt Caroline Gastaud, Sustainability Manager bij IKEA België.

13 projecten

Met deze jaarlijkse projectoproep, die aan zijn zesde editie toe is, geeft het Fonds een duwtje in de rug aan initiatieven die zorgen voor opvang-, ontmoetings- en stimuleringsmogelijkheden, en wel voor jonge kinderen uit gezinnen die in armoede leven. Komen in aanmerking: zowel projecten van kleine organisaties die zo'n ruggensteun nodig hebben om hun activiteiten op lokaal niveau te verbeteren (zij krijgen een maximumbedrag van 5.000 euro) als projecten met een grotere omvang en een grote impact (hun ondersteuning kan gaan tot 20.000 euro).

Er werden voor deze oproep 79 projecten ingediend. 13 projecten van diverse omvang krijgen ondersteuning, voor een totaal bedrag van 95.000 euro: zeven in Vlaanderen, twee in Brussel en vier in Wallonië.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto