Begin deze week is de opwaardering gestart van de zone aan de kanaalkom langs de Antwerpsesteenweg in Leopoldsburg. De magazijnen van het vroegere tegelbedrijf Saillart en de aanpalende feestzaal maken plaats voor 41 nieuwbouwappartementen en een handelsruimte.

Weinig mensen zullen nog weten dat op deze locatie destijds veel van de soldaten en inwoners van Leopoldsburg hebben leren zwemmen. Eerst werd er in de kanaalkom een ondiep zwembad afgebakend, later in de jaren 1930 werd er een heus openluchtzwembad geïnstalleerd.

Nu is het nog moeilijk in te beelden dat deze locatie ooit een mondain kantje had en dat de 'jetset' van Leopoldsburg hier de hete zomers heeft doorgebracht.

De laatste decennia zijn het de magazijnen van het gekende tegelbedrijf Saillart en de aanpalende bedrijfspanden die het uitzicht bepalen als je Leopoldsburg binnenrijdt vanuit Balen.

En dat is nu bijna verleden tijd. Een aannemer startte deze week met de afbraak- en sloopwerken aan de kopse zijde van de kanaalkom. De afbraakwerken zullen allicht nog zo'n 5 weken in beslag nemen.

Dit project, residentie Leoport, wordt hét visuele uithangbord van het RUP 'Aan de kom' dat uitvoering geeft aan de strategische visie van de gemeente Leopoldsburg.

"Deze site is zonder de twijfel de nieuwe hotspot van de gemeente. Niet alleen de ligging, aan de kop van de kom, is uniek. Ook de combinatie van wonen aan het water en dat op een boogscheut van het centrum zijn enorme troeven." verklaart Dirk Bastiaensen van Vanhout Projects uit Geel.

Nieuwe hotspotmet focus op duurzaamheid

De Geelse projectontwikkelaar realiseert er 4 moderne gebouwen met 3 tot 4 verdiepingen, goed voor in totaal 41 appartementen met 2 en 3 slaapkamers en een handelsruimte. Alle appartementen zijn voorzien van zeer ruime terrassen.

Het project moet eveneens een uithangbord zijn van duurzame energieoplossingen.

Dirk Bastiaensen: "Het project is volledig gasloos, zo minimaliseren we de CO2-uitstoot. De appartementen zijn uitgerust met hoogperformante warmtepompen en PV-panelen. Bovendien wordt er maximaal ingezet op regenwaterrecuperatie.

We garanderen een E-peil van maximaal E20. Dat is beter dan de BEN-normen. De koper geniet zo gedurende 5 jaar van een volledige vrijstelling van de onroerende voorheffing."

Aandacht voor groene omgeving

Het projectgebied aan de kanaalkom voorziet ook in bijkomende kwaliteitsvolle buitenruimte, parkjes en openbaar domein. "We voorzien ondergronds 52 parkeerplaatsen, bergingen en een ruime fietsenberging. Dan is er bovengronds ruimte voor gemeenschappelijk groen, bomen en een waterpartij. Bovendien zullen we ook groendaken aanleggen." verduidelijkt Bastiaensen.

De residentie Leoport is een samenwerking tussen projectontwikkelaar Vanhout Projects en de grondeigenaar Koramic Real Estate. Het ontwerp is van de hand van architectenbureau Office 48. De verkoop is bijzonder vlot gestart, waardoor de bouw van het project al in september 2021 opgestart zal worden. De verkoop loopt verder via immomakelaars ERA Carl Tournier en Immo Van Hees.

www.leoport.be