Sinds 2015, is 20 maart een "actiedag voor justitie". In 2021 is die dag een zaterdag, dus wordt de actie vervroegd naar vandaag vrijdag 19 maart .

De Orde van Vlaamse Balies en Avocats.be ondersteunen die actie die georganiseerd wordt door magistratenorganisaties en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten (ASM, UPM, URJPP, KVVP, NVM, de Liga voor de Mensenrechten, SAD, CCM-ARM, M&M en LDH).

Dit jaar is de slagzin "Ik geloof in de rechtstaat" om op te komen voor: "Een overheidsdienst die beantwoordt aan de vereisten van de rechtstaat, waarbij niet enkel de cijfers als enige logica gehanteerd worden, maar waar er steeds kwaliteit wordt nagestreefd binnen een redelijke termijn, zodat de rechtzoekende een antwoord krijgt op zijn vragen en zorgen en op die manier het vertrouwen in justitie wordt hersteld."

Meer info is te vinden op www.20maart.be.

Burgers en actoren van justitie worden uitgenodigd om op 19 maart in te loggen via www.20maart.be voor een korte film met getuigenissen van magistraten en advocaten uit alle hoeken van het land, ingeleid door de heer Koen Lenaerts, voorzitter van het Europees Hof van Justitie en mevrouw Françoise Tulkens, voormalig vicevoorzitter van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Die wake-up call van actoren van justitie naar de uitvoerende en de wetgevende macht wordt tegelijkertijd voor het gerechtsgebouw Brussel op het Poelaertplein, op een reuzenscherm geprojecteerd, voor een delegatie van 50 vertegenwoordigers van magistraten en advocatenordes. (pp)  Foto Nnieuws.