Het faciliteren van ontmoetingen tussen autochtonen en personen met een migratieachtergrond is het beste medicijn tegen etnische vooroordelen en negatieve beeldvorming.

Dat is de belangrijkste conclusie van het Cera-project 'DIVA's Samen tegen armoede' waaraan KVLV Vrouwen met Vaart, het Minderhedenforum en het Netwerk tegen Armoede meewerkten. Op vier locaties in Vlaanderen hadden daarvoor vrouwelijke vrijwilligers van KVLV ook een aantal ontmoetingen met migrantenvrouwen.

"Door mensen in een lokale gemeenschap in een ontspannen sfeer bij mekaar te brengen en te laten praten over de gewone dingen van het leven die hen binden zoals opvoeding van kinderen en de organisatie van gezamenmlijke activiteiten als koken ontstaat een verbondenheid die ook een veiligheid creërt.

Het resultaat is op vele manieren positief. Het zorgt voor een positieve beeldvorming, het doet mekaars krachten en talenten ontdekken, het verbetert de kwaliteit van het samenleven, doorbreekt de eenzaamheid...", aldus Stéphanie De Smet, programmacoördinator maatschappelijke projecten Cera.

In het kader van dit door Cera gefinancierd project hadden zowel in Geel, Westerlo, Diest en Beringen in totaal meer dan zestig vrouwen een aantal ontmoetingen met migrantenvrouwen waarbij ook gepraat werd over thema's als armoede, sociale uitsluiting en kwetsbaarheid.

"Het lokaal bouwen van bruggen is een cruciale stap voor het samenleven in een superdiverse maatschappij", aldus Cera die op basis van de bevindingen aan een draaiboek werkt om dergelijke initiatieven te doen slagen. "Heel belangrijk is dat men er de tijd voor neemt en niet verwacht dat het van de eerste ontmoeting zal klikken", aldus De Smet.

Tijdens een evaluatie van dit project dinsdagmorgen in Leuven werd er vanuit diverse hoek opgeroepen om initiatieven te ontplooien die dergelijke ontmoetingen mogelijk maken. Volgens Leen Vermeire, stafmedewerker KVLV, moet dit een belangrijk aandachtspunt zijn van lokale besturen.

Vanuit het Minderhedenforum werd ook een oproep gelanceerd naar andere vrijwiligersorganisaties en zelforganisaties van etnisch culturele minderheden "om het heft in eigen handen te nemen en dergelijke ontmoetingen op touw te zetten in alle Vlaamse en Brusselse gemeenten". (Belga)