Mexico maakt zich op voor de uitzonderlijk zware en gevaarlijke orkaan die over enkele uren aan de westkust aan land komt. Orkaan Patricia is de zwaarste ooit op het westelijk halfrond.

Categorie 5 met windstoten tot 400 km/u !  Kijk live langs The Hurricane Channel hier

Veel bewoners proberen zo snel mogelijk het kustgebied langs de Grote Oceaan te verlaten. "Rolluiken zijn gesloten en de laatste mensen die hier nog zijn, tapen hun ramen dicht", zegt de Nederlandse Astrid van Dam in de toeristenplaats Puerto Vallarta. "Het begint er als een spookstad uit te zien."

De regering heeft gewaarschuwd voor onderschatting van het komende natuurgeweld, zegt correspondent Cees Zoon. "De mensen zijn wel degelijk onder de indruk, maar ze zijn orkanen gewend van de categorie 2. Deze is zes keer zo sterk."

Veel mensen in de kuststrook zoeken een schuilplaats in een berggebied in het binnenland. De zorgen zijn vooral groot in vissersdorpjes, waar de bevolking niet zo veel kans heeft om snel weg te komen, zegt correspondent Cees Zoon. "Daar zijn ook geen schuilplaatsen."

In de toeristenplaatsen hebben hotels vaak wel schuilgelegenheden. Ook zijn er scholen en sporthallen waar je bij orkanen naartoe kunt. Daar wordt elk jaar gebruik van gemaakt. Maar of die accommodaties tegen deze orkaan bestand zijn, moet nog maar blijken. (nos) (vid nasa)