Tia Hellebaut heeft haar titel in het hoogspringen niet kunnen behouden. Ze raakte in de finale niet over 2 meter. Vier andere atletes slaagden daar wel in, waardoor Hellebaut dus als 5e eindigt

Het goud was voor Anna Tsjitsjerova, die als enige over 2,05m sprong.

Na een trainingssprongetje over 1,89 meter gingen de alarmbellen voor Tia Hellebaut al meteen af bij 1,93 meter. Na 2 matige pogingen ging ze er bij haar derde en laatste sprong toch over. Een afgang werd zo vermeden. Hellebaut kon een oerschreeuw niet onderdrukken.

Onze landgenote leek gelanceerd, want 1,97 meter bleek bij haar eerste poging geen probleem. Slechts drie atletes slaagden erin om die afstand meteen te overschrijden en dus mocht Hellebaut even dromen van het brons.

De lat werd vervolgens naar twee meter gelegd, een afstand die Hellebaut dit seizoen nog niet gesprongen had. En toen bleek dat de 34-jarige atlete niet de vorm had die haar in Peking het goud opleverde. Hellebaut faalde drie keer. Een vijfde plaats was haar deel.

De strijd om de medailles was ongemeen spannend, want 4 atletes raakten wel over twee meter. Toen er nog drie centimeter werd bijgedaan, moest ook de Spaanse Beitia passen.

Het goud ging meer dan verdiend naar Anna Tsjitsjerova, die als enige haar lichaam over 2,05 meter krulde. Ze miste slechts één sprong van de hele avond. De verrassende Amerikaanse Brigetta Barrett overtrof zichzelf met een sprong over 2,03 meter, goed voor het zilver. Het brons was voor een andere Russin, Svetlana Sjkolina.