'Argo' heeft de Oscar voor beste film gewonnen en won in totaal 3 Oscars. 'Life of Pi' won er 4, waaronder die voor beste regisseur. Er was dit jaar dus geen uitgesproken winnaar.

'Lincoln' van Steven Spielberg kon slechts 2 van de 12 nominaties verzilveren en is de grote verliezer.

Tom Van Avermaet ("Dood van een schaduw") greep naast de Oscar voor beste kortfilm.

Affleck gaf een emotionele speech na het winnen van de Oscar voor beste film voor de film over het gijzelingsdrama in de Amerikaanse ambassade in Teheran.

Ang Lee won de Oscar voor beste regisseur voor "Life of Pi". Lee bedankte Yann Martel "om dit inspirerende boek te schrijven" en zijn vrouw "met wie hij deze zomer 30 jaar getrouwd zal zijn". De boekverfilming won daarnaast twee Oscars in technische categorieën: camerawerk en speciale effecten. Ook de soundtrack van de film werd bekroond met een Oscar. 

Zoals verwacht won "Amour" van Michael Haneke de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Haneke bedankte zijn vrouw en zijn acteurs Emmanuelle Riva (86) en Jean-Louis Trintignant (82).

Daniel Day-Lewis schrijft geschiedenis

Daniel Day-Lewis heeft geschiedenis geschreven in de categorie beste acteur (foto).

Zijn vertolking van de Amerikaanse president Lincoln in de gelijknamige film van Steven Spielberg levert hem zijn derde Oscar op, nooit eerder deed een acteur hem dat in deze categorie voor.

Hij kreeg het beeldje uit handen van meervoudig Oscarwinnares Meryl Streep. "Dit is vreemd want 3 jaar geleden, voor we besloten om te wisselen, had ik mij voorgenomen om Margaret Thatcher te spelen. En Meryl was Steven (Spielberg) zijn eerste keuze voor "Lincoln", die versie had ik willen zien."

Lewis won eerder al een Oscar voor beste acteur voor "My left foot: The story of Christy Brown" en "There will be blood".

Jennifer Lawrence, de favoriete in de categorie, won de prijs voor beste actrice voor haar vertolking in "Silver linings playbook".

Ze viel even toen ze naar het podium liep om haar beeldje in ontvangst te nemen. Geen oudste (Emmanuelle Riva) of jongste winnares (Quvenzhané Wallis) ooit dus in deze categorie.

'Het is waarheid geworden'

De eerste Oscar die werd uitgereikt was die voor beste acteur in een bijrol. Het beeldje ging naar Christoph Waltz voor zijn vertolking in "Django unchained" van regisseur Quentin Tarantino. De regisseur won zelf de Oscar voor het beste origineel scenario voor "Django unchained".

Waltz won dezelfde Oscar ook al voor zijn rol in "Inglourious basterds", ook een film van Tarantino, voor wie hij in zijn speech veel lof heeft.

Zoals algemeen verwacht was, won Anne Hathaway de prijs voor beste actrice in een bijrol voor haar vertolking in "Les misérables". "Het is waarheid geworden", was haar eerste reactie. Ze bedankte onder meer haar tegenspeler Hugh Jackman en haar echtgenoot. "Het beste moment in mijn leven was dat waarop jij erin binnenstapte", aldus Hathaway. "Les misérables" won in totaal 3 Oscars.

Toch een Belgisch tintje

De Oscar voor beste animatiefilm ging naar "Brave" van Mark Andrews en Brenda Chapman.

De Oscar voor korte animatiefilm "Paperman" had een Belgisch tintje. Marlon Nowé, een Gentenaar die in Los Angeles woont, werkte eraan mee als animator.

De documentaire "The gatekeepers", die met Belgische hulp gemaakt werd, kon - net als "Dood van een schaduw"- zijn Oscarnominatie niet verzilveren. "Searching for Sugar Man" won deze categorie.

Beeld Reuters / M. Blake
(belga)