In Los Angeles zijn de Oscars voor de 91e keer uitgereikt. Bij de winnaars valt een grote diversiteit op met veel Afrikaans-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse laureaten. Af en toe viel ook een politiek getinte uitspraak. "Green book" van Peter Farrelly won enigszins verrassend de Oscar voor beste film, de andere (belangrijkste) prijzen zijn netjes verdeeld.

Verschillende jaren op rij heeft de hashtag #OscarsSoWhite hoogtij gevierd na de bekendmaking van de nominaties (en de winnaars) van de Academy Awards, maar vanavond kon daarvan geen sprake zijn bij de 91e uitreiking van de Oscars.

Een groot deel van de (belangrijkste) winnaars was deze keer Afrikaans-Amerikaans of Latijns-Amerikaans. Ook vrouwen waren goed vertegenwoordigd.

Voorts schuwden verschillende sprekers op het podium politiek getinte (anti-Trump) uitspraken niet, bijvoorbeeld door Spaans te spreken of door expliciet een lans te breken voor immigranten en vrouwen.

Olijk trio

De ceremonie verliep dit jaar behoorlijk anders dan gewoonlijk. Zo was er geen vaste presentator, maar namen verschillende Hollywoodberoemdheden de rol van gastvrouw of gastheer voor hun rekening.

De actrices slash comédiennes Tina Fey, Amy Poehler en Maya Rudolph mochten de show op gang te trekken. "Goeie avond en welkom bij de miljoenste Academy Awards!", grapte Fey.

Hoofdprijzen

De belangrijkste Oscars gingen zoals gewoonlijk als laatste de deur uit. Rami Malek mocht het beeldje in de categorie acteur in een hoofdrol mee naar huis nemen voor zijn vertolking van Freddie Mercury in "Bohemian rhapsody" van Bryan Singer. "Ik ben de zoon van immigranten uit Egypte", zei hij toen hij zijn prijs in ontvangst nam.

"Een deel van mijn verhaal wordt vanavond geschreven."

"Bohemian rhapsody" won daarnaast de Oscars in de (mindere) categorieën sound mixing, sound editing en montage. Dat bracht het totale aantal Oscars voor de biopic op 4. Daarmee schreef de film dit jaar de meeste prijzen op zijn naam.

Olivia Colman won enigszins verrassend de Oscar voor actrice in een hoofdrol. Die had ze te danken aan haar prestatie als de Britse koningin Anne in "The favourite" van Yorgos Lanthimos. Het was meteen de enige Oscar voor de film, hoewel die in liefst 10 categorieën was genomineerd.

"Dit is hilarisch", zei Colman tijdens haar dankwoord. Ze richtte zich daarna tot Glenn Close die voor de 7e keer in haar carrière voor een Oscar was genomineerd, maar de prijs alweer niet won. "Glenn, je bent mijn idool. Dit is niet zoals ik het had gewild."

'Roma'

Zoals verwacht sleepte de film "Roma" van Alfonso Cuarón verschillende Oscars in de wacht, waaronder die voor regie. In 2014 won de Mexicaanse regisseur diezelfde prijs een eerste keer, toen voor de film "Gravity".

"Roma" won ook in de categorieën fotografie en (weinig verrassend) niet-Engelstalige film. De Spaanse acteur Javier Bardem mocht die laatste Oscar samen met Angela Bassett uitreiken en dat deed hij in het Spaans.

Bardem prees onder meer de rijkdom van diversiteit en hintte op zijn beurt op de muur op de grens tussen de VS en Mexico. "Er zijn geen grenzen of muren die vindingrijkheid en talent in bedwang kunnen houden", zei hij.

De Spaans-Amerikaanse chef-kok José Andrés liet zich eveneens een politiek getinte uitspraak ontvallen toen hij op het podium klom. "Immigranten en vrouwen duwen de wereld vooruit", zei hij. Naast hem stond de Mexicaanse acteur Diego Luna die zich uitgebreid in het Spaans uitdrukte.

"Green book"

De winnaar in de categorie acteur in een bijrol was eveneens een Afrikaans-Amerikaan. Mahershala Ali mocht die pluim op zijn hoed steken voor zijn vertolking in "Green book" van Peter Farrelly. Twee jaar geleden won hij dezelfde Oscar, toen voor zijn prestatie in "Moonlight".

De Oscar van Ali was niet de enige bekroning voor "Green book". De film van Peter Farrelly schoot ook in de categorie origineel scenario de hoofdvogel af en ging tot slot met de Oscar voor beste film aan de haal, de voornaamste prijs van de avond.

"Green book" vertelt het waargebeurde verhaal van de vriendschap tussen een zwarte pianist en zijn blanke chauffeur in het zuiden van de VS in de jaren 60. Meermaals botsen ze op flagrant racisme, een thema dat nog steeds actueel is. "Helaas zal onze film over 10 jaar ook nog relevant zijn", zei Ali vorige maand nog in een gesprek met filmreporter Ward Verrijcken.

Vrouwen

Behalve Afrikaans-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse winnaars, waren veel laureaten (tegelijk) vrouwen. Naast Carter en Beachler ging het onder anderen om Domee Shi en Rayka Zehtabchi die de Oscar voor korte animatiefilm en documentaire kortfilm wonnen.

Spike Lee moest zich tevreden stellen met de Oscar voor bewerkte scenario voor "BlacKkKlansman". Voor de regisseur was het wel de 1e (echte) Academy Award in zijn carrière. "De presidentsverkiezingen van 2020 loeren om de hoek", zei hij toen hij de prijs in ontvangst nam. "Maak de morele keuze tussen liefde en haat. Laat ons het juiste doen." (VRTNWS)

Foto vlnr. : Jim Burke, Charles B. Wessler, Nick Vallelonga, Peter Farrelly and Brian Currie, winners Best Picture award for 'Green Book' poses in the Photo Room at the 91st Academy Awards at the Dolby Theatre at Hollywood.