Donderdagnamiddag bereikten de stad Herentals en telecombedrijf Proximus een principeakkoord over de aankoop door de stad van de voormalige Belgacom-RTT telefooncentrale aan de Molenvest voor een bedrag van 5,8 miljoen euro.

Het project voor een nieuwe huisvesting voor de stedelijke academies werd door CD&V Herentals ingeschreven in het vorige bestuursakkoord (2007-2012) maar diende - omwille van de financiële crisis - in de koelkast te worden gezet.  Bij de hernieuwing van de coalitie voor de bestuursperiode 2013-2018 werden de plannen door CD&V opnieuw op tafel gelegd en ging schepen Ryken terug op zoek naar een oplossing. Een oplossing die nu ook diende te voldoen aan de bepalingen van het nieuwe kunstendecreet dat inmiddels in werking trad.

Ze ging dus op zoek naar een locatie waar beide bestaande academies in één "kunstencampus" kunnen samenkomen en waar niet alleen ruimte is voor de opleidingen in de verschillende disciplines, maar waar er ook een echte campus-sfeer zou heersen die kan zorgen voor een goede kruisbestuiving en waar ook ruimte zou zijn voor voorstellingen, toonmomenten en cultuurbeleving.

Dit was voor de schepen zeker geen gemakkelijke opdracht, maar nadat er om diverse redenen een aantal pistes zonder succes werden afgesloten, kwam uiteindelijk het Proximus gebouw als beste oplossing uit de bus.

7.000 m2 beschikbare oppervlakte

Schepen Ingrid Ryken : 'Met de ruim 7.000 m2 beschikbare oppervlakte en een open skelet-structuur voldoet het gebouw aan de vele vereisten van het kunstendecreet en biedt het de beste mogelijkheden voor een aangepaste, flexibele indeling en voor mooie gemeenschappelijke zones waar leerlingen en leraars, maar ook kunstliefhebbers, mekaar kunnen ontmoeten, ook buiten de opleidingsmomenten.

De ligging, pal in het centrum van Herentals, maar toch rustig gelegen in de groene omgeving van de Molenvest, sluit ook volledig aan op de visie-plannen voor de ontwikkeling van het stadscentrum en het klein-stedelijk gebied.

Met het cultuurcentrum en de handels- en horecakernen op wandelafstand kan de nieuwe kunstencampus meehelpen om Herentals verder uit te bouwen tot een bruisend centrum met een aantrekkelijk cultuuraanbod voor de hele regio.'  Foto's Johan Temmerman / NNieuws.